Напишете дума/думи за търсене

5 неща, които никога не бива да правим в Швеция

1. Никога не си мислете под каквато и да е форма, че сте по-добър от другите. Това е основното правило, което властва в обществото, и е типичен шведски манталитет. Социалното равенство, валидно за абсолютно всички в Швеция, понякога може и да стъписа чужденеца заради абсурдните за него изражения. Като такова може да се сметне например желанието на шведа да не се различава и отличава от останалите. По време на дискусии и разговори никога не се опитвайте да ги монополизирате – било то с повишаване на тона или пък с настоятелно повтаряне на собственото си мнение. Това се смята за изключително невъзпитано от шведите.

2. Никога не влизайте в дома на шведи обути. Обувките се събуват задължително на вратата. Това е навик, останал от едно време, когато обувките на шведите са били вечно изцапани с тор или кал. Освен това по този начин се избягавало разнасянето из къщи на стапящия се сняг и лед по обувките.

3. Никога не пререждайте на опашки. Ако в други страни номерът ви може и да мине, в Швеция това се смята за истинско кощунство, дори ако бързате ужасно или имате някакъв спешен случай. Абсолютно всички хора са равни на опашката и всеки чака смирено реда си в банката, в магазина, на летището, в пощата. Чака се прилежно на опашка дори пред автобуса, спрял на спирката ви, както и пред нощния бар.

4. Ужасно неприлично е, ако не благодарите – на закуска, на обяд, на вечеря. След като се изправите на масата, задължително благодарете, дори и вкъщи.

5. В Стокхолм е в сила особена забрана за паркиране. На четни дати се паркира само на онази страна от улицата, която е с четни номера, на нечетни дати се прави обратното. По този начин едната част от улицата винаги може да бъде почистена от листата и снега. Престъпването на тази забрана може да ви струва солена глоба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X