Напишете дума/думи за търсене

Наслаждавай се на лятото през слънчеви очила

Да се насладиш на лятното слънце, скрит зад слънчевите очила, да усещаш вълните, разбиващи се в лицето, без притеснение, са удоволствия, които голяма част от хората приемат за даденост. Но когато носиш диоптрични очила или лещи, нещата не седят по този начин. Голяма част от хората, носещи очила, не се разделят с тях, независимо от времето и мястото.

За щастие, достиженията на съвременната медицина дават възможност за корекция на диоптъра, така че очилата да останат трайно в кошчето за боклук, а на плажа човек да се радва на слънчевите лъчи зад тъмните стъкла.

Това може да се случи с лазерна корекция на зрението. В зависимост от проблема на окото - късогледство, далекогледство или астигматизъм, и диоптъра на човек, лазерната корекция е бърз и сигурен начин той да бъде коригиран. Усъвършенстването на медицинските лазери позволява манипулацията да се извърши в рамките на минути, а резултатът - да е "видим" за пациента още в момента на приключването й.

На снимката: доц. Андрей Андреев, управител на Очна клиника "Ден"
На снимката: доц. Андрей Андреев, управител на Очна клиника "Ден"

"Коригирането на зрението с лазер по-рядко е въпрос на суета. За много хора липсата на очила дава възможност за по-активно и спокойно практикуване на служебните ангажименти особено в професии като пилоти, стюардеси, фитнес инструктори, пожарникари. За други дава възможност да реализират своя детска мечта като гмуркане, каране на ски, екстремни изживявания и редица други", споделя доц. Андрей Андреев, управител на Очна клиника "Ден" и активно практикуващ офталмолог с над 35-годишен опит.

Лазерна корекция може да се направи при хора с късогледство и диоптър до минус 8-10, а при далекогледство - до плюс 5. Първичните прегледи и изследвания са от съществено значение - от една страна дали състоянието на окото позволява извършването на манипулация, от друга - общото състояние на пациента и налични съпътстващи заболявания.

"Важен е не само лазерът, който се ползва, а и лекарят, седящ зад него. И макар с новите технологии да изглежда така, сякаш ние не участваме в манипулацията, на практика ролята на медика и доверието, което му гласува пациентът, са от първостепенно значение особено в предварителния етап - прегледа и изследването на очите", обяснява доц. Андреев.

Възрастта също е от значение - хората между 20 и 40 г. са най-подходящи за лазерна корекция. Под 18-годишна възраст зрението все още се развива, а над 40-45 години започват да се проявяват промени в очите, пряко обвързани с процеса на стареене. "Въпреки това всеки случай е индивидуален", категорични са специалистите от очна клиника "Ден". Но емоцията за всички след манипулацията е една и съща - нескрита радост от факта, че могат да си тръгнат от кабинета без диоптричните очила.

X