Напишете дума/думи за търсене

Невероятната любовна история на Петко Венелинов от “Скъпи наследници”

ЯРОСЛАВА ПАВЛОВА
ЯРОСЛАВА ПАВЛОВА

Двамата с Ярослава не държат на всяка цена и децата им да тръгнат по техния път. “Ще ги оставим да се развиват в посоката, която те искат, като им помагаме и обичаме”, казват те. Но вече могат да се похвалят, че синът им

Филип, макар и само

на 9 г., ще се изявява

като актьор,

и то съвсем скоро. Той ще участва в представлението “Страхотни момчета” в Младежкия театър. Спектакълът се играе отдавна и в сюжета има герой на възрастта на Филип. Преди години в тази роля е бил синът на Атанас Атанасов - Ясен, след това - големият син на Койна Русева, Константин, който е заменен от брат си Калоян. Разбираемо, децата порастват и трябват нови попълнения. Така Филип е поканен да се включи в спектакъла и той отсега много се вълнува.

Детската мечта на Петко Венелинов била да стане лекар, но когато той влиза в пубертета, тя отстъпва на друга – по-силна и вдъхновяваща – да бъде актьор. Той завършва СОУ “Христо Ботев” в родната си Враца, където учи в паралелка с интензивно изучаване на английски, литература и история. После сам се подготвя за кандидатстудентските изпити в НАТФИЗ, но не успява да влезе в академията. Не се отчайва, става барман в кафене до НАТФИЗ, покрай което се запознава с куп хора от академията. Те му дават съвети какво да чете за следващите изпити, той ги разпитва за всичко, което се сети за професията. Чете много драматургия, подготвя се добре за изпитите и на следващата година влиза отраз в класа на проф. Маргарита Младенова.

Докато е студент, му предлагат роли в три сериала, но той отказва - иска да се съсредоточи върху ученето, а после да наблегне на практиката. Един ден е поканен да участва в нов български сериал, който предстои да бъде заснет много мащабно - като кинопродукция с няколко режисьорски екипа. Петко се явява на прослушване за ролята на Станислав, сина на Милица Дочева (Койна Русева), и е одобрен да играе в “Скъпи наследници”.

В началото на сериала зрителите виждат героя му като мамино синче, женкар, който се интересува единствено и само от себе си. Персонажът няма нищо общо с Петко, затова и на актьора му е интересно да изиграе толкова различен от него образ. С течение на времето Станислав се променя - става много по-човечен, добър и разбран. Той среща Нора (Ярослава Павлова) – самотна майка с дете, и се влюбва в нея. Така истинската история на Петко и Ярослава се пренася и на малкия екран. “Когато сме на снимачната площадка или на сцената, съвсем професионално си правим бележки. И тя ми дава предложения, и аз - на нея. Но винаги се разбираме.”

Нито Петко, нито който и да е от екипа издава как ще се развият героите в “Скъпи наследници” и каква ще е развръзката на финала. Продължението на сериала ще бъде излъчено наесен, а дотогава той и Ярослава ще се отдадат на сладки грижи по малката Маргита. Актьорът ще продължи и репетициите на новата си постановка - “Кроасан”, на режисьора и близък негов приятел Васил Дуев. “Това е съвременна българска драматургия - пиесата е на Мартин Колев, не бях чел нищо подобно преди.

Привлече ме с това, че в нея се случва нещо свръхестествено - става въпрос за човек, поставен в уникални обстоятелства, в които никой преди това не е бил. Не ми се иска да издавам много от сюжета, за да е по-интересно”, разказва Венелинов. Какво ще се случи в постановката, публиката ще може да види наесен, защото премиерата й ще е в края на септември в Театър 199.

Петко целува новородената му дъщеря Маргита.  СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Петко целува новородената му дъщеря Маргита. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X