Напишете дума/думи за търсене

Арка за разкош в двора

Снимка pixabay.com

Градинската арка е безкомпромисен дизайн за вертикално озеленяване или осветление в градината.

Аристократични и дори величествени, изглеждат кованите и каменните. Природно, но в същото време домашно и уютно, изглеждат дървените или изплетените от лозови пръчки .

Арките се използват както като независим декор, така и в комбинация с други предмети.

Тяхната форма и материал до голяма степен зависят от дизайна на самата градина, както и от стила на околните сгради.

Функции и видове

Преди да направите вашата своеобразна арка, трябва да се запознаете с популярните типове, материали и изисквания .

Преди да изберете дали да си купите готова или да я изработите, трябва да помислите за каква цел ще я използвате.

За сянка

В някои случаи тези структури се използват като беседки. Растенията ги обвиват и създават великолепна сянка. Така че под неея можете да поставите мебели за релакс.

За преход

Когато градината е много голяма, такива преходи създават загадъчен ефект и служат, като чудесно допълнение към външното пространство.

Разделителна зона

Например, когато е необходимо да се очертаят екзотични видове дървета или определени места за почивка. Трябва да се има предвид, че избраният материал, размерите и структурата на арката, трябва да зависят от натоварването й - каква ще е тежестта на растението или на лампите (фенерите), закачени на нея.

На някои от тях собствениците решават да закачат хамаци или детски люлки.

Така че арките се различават и по форма и ширина на отвора.

Дизайнерите са създали следните видове арки: класическа (овална или полукръгла); в стил модерн /Art Nouveau/; триъгълна; трапецовидна; романтична ( със закръглени форми); портал (остри ъгли); абстрактна форма (полу-арки). 

Изчислете размера и определете дизайна

Най-важното е арките да се впишат в общата идея на градината. За да направите това, трябва да изчислите правилно размера и да определите дизайна.

В екстериора на малки и средни площи, арки от дърво или от други материали изглеждат добре със следните характеристики : височина в диапазона от 2.3 м до 3.3 м; ширина - 1,5 м; Дълбочината зависи от вида и разнообразието на растителността.

За малки цветни структури, подходяща е дълбочина от 50 см, а за големи или плодови растения - повече от 70 см.

Ако площта на парцела е голяма, е възможно да се монтират няколко конструкции по протежение на алеята или пътеката. Препоръчва се за такива конструкции материалът да е по-масивен.

Можете да изградите арката, по която да се катерят растенията, от дървен материал; лоза; метал или пластмаса.

Интересно изглеждат и арки от тухли или камъни, които са като независими елементи от ландшафтния дизайн.

Необичайните композиции от червена тухла изглеждат оригинални. Структурата им може да има и усукана форма.

А величествените арки от полиран бял камък пресъздават атмосферата на средновековна Европа, напомняща замъците на императорите. Всеки материал обаче има свои собствени характеристики.

Майсторът съветва

Арката трябва да е здрава, със силна конструкция и да не се разваля от спада в температурата или от влагата.

Връзките трябва да бъдат с високо качество, без да има по тях остри, стърчащи части.

Размерът не бива да е прекалено голям. Първо, това е опасно за живота, защото силните пориви на вятъра може да я катурнат. На второ място, големите структури на фона на нежната градина не изглеждат добре.

Височината се изчислява, като се отчита ръстът на най-високия член на семейството.

Широчината на отвора може да зависи от размера на пътеката, алеята, както и от нуждите на собствениците.

Инвалидните колички, каруци, градинско оборудване или колички за работа трябва да преминават свободно през нея.

Може да се монтира и между оградата или декоративната стена. Също така, растенията трябва прекрасно да се съчетаят с арката.

Дървото се слива с природата

Това е най-разнообразният вид материал. Дървените конструкции идеално се вписват във всеки ландшафтен дизайн. Те винаги могат да бъдат допълвани и с други елементи. Например пейка или маса от гранит чудесно се комбинира с "дървените порти на рая".

Но полезният им живот е малък. За да издържат колкото е възможно по-дълго, трябва да направите следното: преди боядисване, третирайте дървесината с антисептик. Това предотвратява плесени, разпад и повреди от насекоми.

Използвайте само добре изсушени дъски и греди. В противен случай, след като се монтират те веднага ще започнат да се деформират при определени температурни амплитуди. При боядисване използвайте само висококачествена водоустойчива боя.

В допълнение към естественото дърво можете да използвате решетки от МДФ и ПДЧ. Това са здрави и водоустойчиви материали.

Тяхната повърхност е идеална за декорация. Така перголите и арките от дърво заемат първо място в класирането по отношение на цената и и универсалния дизайн. В същото време те създават специална атмосфера в градината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X