Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които се случват с тялото, когато ядем пикантни храни

Пикантната храна е нещо, на което или не може да се наситите, или се потите само при мисълта, че ще я вкусите.

Ако обичате пикантна храна, сте наясно с ползите от нейната консумация, но дали сте запознати със страничните й ефекти?

Какво се случва с тялото, когато ядем лютичко?

1. Полза: По-дълъг живот

Звучи налудничаво, но яденето на много пикантна храна може да повлияе на продължителността на живота. Хората, които консумират суперпикантни храни шест пъти седмично в продължение на седем години, намаляват риска от смърт с 14%. Ако ядат пикантна храна два дни в седмицата, рискът от смърт се понижава с 10%.

2. Недостатък: Киселини

Докато пикантната храна обикновено няма да ви причини киселини, ако никога преди това не сте имали, това може да влоши болката при хора, които често ги получават или страдат от киселинен рефлукс. Възможно е да усетите болка в гърдите или стомаха или просто да имате цялостно усещане за дискомфорт. За да намалите това неудобство, консумирайте лютите храни с кисело мляко или заквасена сметана.

3. Полза: Отслабване

Яденето на пикантни храни редовно може да ви помогне да изгорите повече мазнини. Това се дължи на ефекта на капсаицина – една от активните съставки в лютите чушки.

4. Недостатък: Поврежда вкусовите рецептори

Ако понякога имате чувството, че езикът ви е като изгорен след ядене на люто, не си въобразявате. Но не се притеснявайте, обикновено е временно явление.

Все пак, ако ядете твърде много пикантна храна, това може да причини трайни увреждания на вкусовите ви рецептори с течение на времето.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X