Напишете дума/думи за търсене

Сега е най-подходящо да се садят рози

Розата е най-познатото и разпространено цвете. Дали за украса в градината или в красив букет, тя си остава и най-търсеният цвят. Сортовете и вариатетите са неизброими, а и постоянно се създават нови и нови. Най-високите летви за селекционерите се оказват черният, синият и зеленият цвят. Любимката на повечето градинари не е претенциозна, но страда от доста болести и неприятели. Размножава се лесно, което е важно за хоби градинарите. Професионално размножените рози, обаче са за предпочитане. Както знаем те са присадени на дива подложка. Тя осигурява на растенията отлична приспособимост към почти всякакви почви.

Подходящото време за засаждане на рози е през пролетта и есента. Всъщност, условията през есента са по-подходящи както за засаждане, така и за размножаване на розовите храсти. Захладнява, но почвата е акумулирала достатъчно топлина, така че вкореняването и приспособяването да са максимално успешни. Засадените през есента растения се събуждат напролет и се развиват сравнително по-бързо. Засаждането, независимо от периода, следва едни и същи стъпки:

1. Подготвя се голяма ямка (поне 30х30х30см), така че корените да не срещат трудности в развитието си.

2. Почвата от ямката се смесва с добре угнил оборски тор, а ако е необходимо, на дъното се поставя дренаж

3. Ако растението е на гол корен, върховете на подземната част се опресняват леко.

4. Надземната част също трябва да се съкрати, за да се постигне баланс между двете части - надземна и подземна.

5. Коренът и шийката се покриват с почва до мястото, до което са били.

6. Почвата се притъпква и уплътнява добре. За да сте сигурни, че е достатъчно, може да подръпнете и то смело стъблата. Ако не излизат, значи всичко е наред.

7. Последната стъпка от засаждането е поливката. Тя трябва да бъде обилна. За да не избяга водата, направете чаша около розата.

Рози, отгледани в контейнер, могат да се засаждат почти през цялата година, стига климатичните условия да го позволяват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X