Напишете дума/думи за търсене

Какво е това цвете и как се отглежда?

Това растение се казва Sansevieria trifasciata Сhahniit. Народното наименование е свекървин език.

Сансевиерите са красиви растения с декоративни, пъстри листа. У нас се отглеждат предимно като стайни растения, а навън могат да се изнасят само през топлата част от годината и то на сянка. Температури под 10 градуса могат да се окажат убийствени.

Почти всички разновидности на сансевиерата, които се предлагат в търговската мрежа, са сравнително скъпи. Доста често се отглеждат в обществени сгради, защото са непретенциозни, търпят забравяне, а в същото време са ефектни и красиви.

Сансевиерата се отглежда подобно на сукулентите. Не е нужно много поливане, защото тя съхранява водни запаси в листата си. Дори се препоръчва почвата да изсъхва напълно между поливките. Няма нужда и от често подхранване. Веднъж в месеца е напълно достатъчно през лятото, а като захладнее не се тори. Препаратът трябва да бъде с ниско съдържание на азот.

Внимавайте да не преполеете и да не се задържа вода в подложката на саксията! Листата падат като отсечени. Пресаждане се прави само при необходимост, когато корените излязат от дренажните отвори на саксията.

Най-подходящото място за сансевиерата е на светло. Така шарките на листата ще са по-наситени. Не е хубаво обаче продължително слънчево огряване, защото се получават пригори по листата.

Макар и рядко у нас и в стайни условия се случва сансевиерата да цъфне. Цветчетата са бяло-зелени с лек аромат, но са дребнички.

Ето още няколко видове сансевиера, които могат да представляват интерес за любителите на декоративни растения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X