Напишете дума/думи за търсене

Движението "MeToo" достигна до европейските институции

Говорителят на "MeToo" в ЕП Ани Хирвела Кадър: NOVA.

В международния ден за борба с насилието над жени говорят жертвите на сексуално посегателство. Кампанията "MeToo" прескочи Атлантика, като набира популярност и в Европа. Десетки жертви на сексуален тормоз в европейските институции нарушиха мълчанието, разказва NOVA.

"Като стажант се оказах перфектната жертва. Бях на дъното на йерархията и определени хора злоупотребиха с властта си. Те мислят, че са недосегаеми, защото стажантите мечтаят за кариера и няма да рискуват, нарушавайки мълчанието", каза говорителят на "MeToo" в ЕП Ани Хирвела.

Най-често насилниците са от Франция. Жертвите често изпитват срам и не искат да говорят за случилото се, но престъпниците трябва да поемат вината за действията си.

"Моят случай включваше всичко - от коментари и опипване до по-тежки прояви. Не става въпрос за престъпление, но се почувствах дискриминирана като политик", евродепутатът Линеа Енгстрьом.

В ЕП има два комитета, които се занимават с проблема. Това създава объркване към кого трябва да се обърне човек, ако стане жертва на сексуално посегателство. Съществува консултативен комитет, който разглежда жалбите за тормоз между акредитирани парламентарни сътрудници и депутати, и такъв, който отговаря за превенцията на персонала. Първият разглежда не повече от 4 случая на година. Многократно се появяват искания за независимо разглеждане на случаите на сексуален тормоз.

"Тук сме, за да работим. Тук има много жени, които са професионалисти и градят кариера. Те не са длъжни да търпят подобен тип поведение", заяви евродепутатът Ернест Уртасун.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X