Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за кръвна група О

Човешката кръв е класифицирана за първи път в 4 добре известни типа през първото десетилетие на 1900 година от австрийския лекар Карл Ландстейнер. Не е тайна, че е важно да се знае кръвната група за спешни случаи, тъй като кръвта е от решаващо значение за безопасни трансфузии. Освен това кръвните характеристики също може да повлияят на здравето.

1. Как се определят кръвните типове?

Кръвните типове или кръвните групи се класифицират според наличието или отсъствието на определени антигени, които може да предизвикат имунен отговор, когато са чужди на тялото. Тези антигени може да накарат имунната система на пациента да атакува прелятата кръв. Ето защо е толкова важно да знаем кръвната си група.

2. Кръвни характеристики на група О

Има 4 основни кръвни групи, определени от наличието или отсъствието на А и В антигени в повърхността на червените кръвни телца и А и В антитела в плазмата. В допълнение към антигени А и В има протеин, наречен Rh фактор, който може да присъства или да липсва. Казано просто, това прави 8 кръвни групи: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + и AB-. Кръвна група О кръв няма нито А, нито В антигени в червените кръвни телца, но има и А и В антитела в плазмата. Групата О+ е най-честият кръвен тип, който се намира в 37% - 53% от хората в различни етнически и расови групи.

3. Хората с кръвна група тип О са универсални донори

Индивидите с кръвна група О+ може да даряват кръвта си на всички 4 групи, но само на хора с положителна подгрупа (О+, А+, Б+, АБ+). Червените кръвни телца от тип О може да бъдат трансфузирани до всичките 8 подгрупи, което го прави универсална кръвна група, която винаги е необходима за спешни трансфузии. Кръвна група О- се прелива в спешни случаи, когато е важно да се спаси животът на пациента, преди да се установи коректната му кръвна група. Нещо повече, О- е най-безопасната група за новородени бебета, чиято имунна система е недостатъчно развита.

4. Хората с О група може да получават само кръв от този кръвен тип

Пациентите с кръвна група О+ може да получават кръв от хора с О+ и О-, докато тези, които имат кръвна група О-, трябва да бъдат преливани само с О-.

5. Здравни рискове

Смята се, че хората с кръвна група О може да бъдат по-податливи на някои бактериални и вирусни инфекции, включително чума, холера, заушка и туберкулоза, отколкото другите кръвни групи. Индивидите от кръвна група О имат 35% по-висок риск от развитие на язва на дванадесетопръстника в сравнение с тези с А, В и АВ кръвни типове.

6. Ползи за здравето

Хората с кръвна група O имат най-малък риск от развитие на коронарна болест на сърцето, от заболявания на кръвообращението и когнитивни разстройства в сравнение с хората с останалите групи. Проучванията показват, че индивидите, които не са от кръвна група О, имат 25% по-висок риск от развитие на рак на панкреаса.

7. Кръвна група O и диета

Може да сте чували за така наречените "кръвни типове диети", които твърдят, че яденето на определени продукти, съответстващи на кръвната ви група, ще ви помогне да останете здрави и слаби. Независимо от голямата им популярност, кръвните диети нямат научни доказателства и не са общоприети. Специалистите по хранене са категорчни, че е по-добре да следвате персонализирана диета, като имате предвид индивидуалното си здравословно състояние, а не диета, свързана с кръвната ви група.

8. Кръвна група O кръв и характер

Влиянието на кръвната група върху характерните черти на хората е доста спорно, но тази теория е много популярна в Япония. Медиите в тази страна често публикуват хороскопи за кръвна група и диаграми за романтична съвместимост, а в мангата, анимето и видеоигрите споменават кръвните групи на героите. Японците вярват, че хората с кръвна група O са щедри, страстни, социални и финансово успешни и че най-добрата любовта съвместимост е между хората от тип О и тип А.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X