Напишете дума/думи за търсене

Ода Жон – българката, която Париж боготвори, а ние оплюхме

Зад този псевдоним се крие Михаела Дановска, която продава картини за десетки хиляди евро

Вече цяла седмица една от най-обсъждани теми в България е изложбата на българската художничка Ода Жон и вечерята пърформанс, с която тя я откри.

Това не е първият подобен пърформанс, нито пък първата скандална творба в България. Не се случва за първи път и публиката да е предизвикана от нечия творба, но такъв широк отзвук на всякакви нива досега не е имало. Стигна се дотам, че

дори министърът на

културата трябваше да

обяснява и оправдава

изложбата,

поискаха се оставки на директорката и кураторката на Националната художествена галерия. С модерното изкуство изведнъж се конфронтира дори и онази част от гражданите, която не е много сигурна иначе къде точно се намира галерията и какво точно е пърформанс.

Гугъл буквално прегря от търсене на името Ода Жон. То не излиза от медиите. А покрай изложбата на българката, живееща във Франция, се заговори за война на клики, за битка за предстоящото биенале във Венеция, за спорове кой да оглави НХГ. Бившият министър на културата се изказа остро срещу пърформанса за разлика от своя наследник на поста. Художниците също се изправиха от двете страни на барикадата.

Завръщането на Ода Жон в родината буквално взриви статуквото. Тя обаче запази пълно мълчание и категорично отказа да дава каквито и да е изявления. Но

коя е загадъчната

художничка със

странното име?

Ода Жон всъщност се казва Михаела Дановска. Родена е на 13 ноември 1979 година в София. Баща ѝ е художник. Когато е на 13 години, родителите ѝ я изпращат в училище по системата “Валдорф” в Хайделберг. 

Ода Жон
Ода Жон

Тя обаче не успява да се адаптира – не говори немски и е взела със себе си флумастери, за да се изразява с картини. Но флумастерите са направени от пластмаса и са забранени в тези училища, които са издигнали екологията в култ. Връща се обратно в София, но не задълго. На 17 г. е приета да следва в Академията на изкуствата в Дюселдорф в класа на Йорг Имендорф.

По това време Имендорф – един от най-именитите ученици на Йозеф Бойс, е на върха на славата си. Бойс и Имендорф са смятани за творците, оставили най-сериозен отпечатък върху следвоенното германско изкуство.

Учителят на Михаела

е по-възрастен от

нея с 34 години, но

е привлечен силно

от българката. Нарича я “моята Мадона” заради чистите ѝ красиви черти и вижда в нея обещаващ творец.

“Това беше среща повече между двама художници, отколкото между мъж и жена”, разказва за онзи период Михаела Дановска. Когато завършва академията, Имендорф ѝ подарява името Ода Жон.

Жон на френски е жълто, а това е любимият цвят на художника. Ода пък идва от старонемски и означава защитница на наследството, богатство. Той дори ѝ рисува паспорт с това име и образа ѝ. “Този паспорт е една от най-ценните ми вещи, винаги е с мен”, сподели пред Би Ти Ви художничката.

Двамата се женят, когато тя е на 20, а той на 54 години. “Родителите ми първо бяха шокирани”, разказа Дановска пред Би Ти Ви. Но семейството ѝ приема постепенно съпруга ѝ, той идва често в София, за да рисува. През 2001 г. им се ражда дъщеря – Ида.

Ода Жон със съпруга си Йорг Имендорф и дъщеря им Ида на 1 годинка
Ода Жон със съпруга си Йорг Имендорф и дъщеря им Ида на 1 годинка
Малко след това започва един от най-тежките периоди за младата художничка.

Имендорф е

диагностициран с

ALS – нелечима и

смъртоносна

мускулна атрофия

Следващите 7 години семейството води отчаяна битка за живота му. Търсят лек дори в Русия и България. Състоянието му обаче се влошава, в края на живота си е в инвалидна количка и не може да рисува сам. Успява обаче да придвижва компютърна мишка и да скицира идеи за творбите си, после с помощта на свои студенти ги нанася на платното.

“Възхищавах се на тази сила и неуморна воля да твори докрай каквото и да се случва”, споделя съпругата му в едно от редките си интервюта за този период. Тя не обича да говори за миналото. Не толкова, защото е свързано и с пикантни статии за личния живот на Имендорф в последните му години. Отчаян от болестта, художникът се впуска понякога в бурен живот, дори

го залавят в оргия с

проститутки и солидно

количество кокаин,

заради което е осъден условно. Жълтата преса е по следите на Михаела и дебне за реакцията ѝ. Тя обаче запазва пълно мълчание и остава плътно до съпруга си. Придружава го навсякъде, почти е спряла да рисува. Това е и втората сянка от онзи период. Съзнава, че името Имендорф винаги ще я преследва и тя никога няма да се наложи като художник заради славата на съпруга си.

През 2007 г. Имендорф губи битката с болестта. Ода Жон е

само на 27 години,

а е вече вдовица и

има малко дете

Въпреки че е един от най-продаваните художници, Имендорф съвсем не е богат. Болестта е изчерпала голяма част от спестяванията му. Негов незаконен син започва люта битка за останалото му наследство. Ода съзнава, че трудно ще намери свое място в този град и винаги ще е вдовицата на Имендорф. Затова взема дъщеря си, два куфара и албум с рисунки и се мести в Париж.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X