Напишете дума/думи за търсене

2 в 1 на небето: звезден дъжд и Коледна комета

Звездният дъжд Геминиди, наблюдаван от Непал.

Ще им се радват в северното полукълбо

Краят на тази седмица е страхотно време за астрономите, защото едно след друго се изреждат две забележителни небесни явления.

Първото е най-зрелищният метеорен дъжд за годината – този на Геминидите. Условията за наблюдение тази година са много добри, тъй като Луната е в растяща фаза и няма да “засенчва” спектакъла на падащите звезди, пише в. “Хъфингтън пост”. Търсачката “Гугъл” дори посвети дудъла си за 13 декември на красивото астрономическо явление.

В неделя пък най-близо до Земята ще се приближи т.нар. Коледна комета 46Р/Виртанен, която ще може да се види най-добре от 30 години насам при ясно време.

По принцип Геминидите могат да се наблюдават с просто око в северното полукълбо, тъй като метеорният поток е много ярък и интензивен. В идеалния случай при ясно време се виждат

средно между

100 и 120 падащи

звезди на час

или по 2 на минута. Името си явлението дължи на съзвездието Близнаци, където се заражда. Затова любителите на небесните спектакли трябва да насочат поглед към най-ярката звезда на съзвездието - Кастор.

Геминидите започнаха на 4 декември и ще продължат до 17 декември, но пикът тази година е в нощта на 13 срещу 14 декември, особено в ранните часове на 14 декември, съобщават от НАСА. Астрономическият феномен обаче ще може да се наблюдава много добре и през нощта в петък срещу събота, на 14 срещу 15 декември. Специалистите съветват това по възможност да стане извън големите градове, където уличното осветление е пречка за пълната наслада.

Тази година явлението няма да е сред най-впечатляващите, тъй като се очакват около 30-50 от т.нар. падащи звезди на час, каза д-р Никола Петров, шеф на астрономическата обсерватория в Рожен, за радио “Фокус”. Той посочва, че

максимумът на

метеорния поток

се случва

веднъж на

200 години

Заради произхода си Геминидите са считани за необичаен звезден дъжд. За разлика от Персеидите и Леонидите, които произлизат от комети, родителското тяло на Геминидите е скалист астероид с характерна за комета орбита, известен като Фаетон 3200. Метеорният дъжд се наблюдава всеки декември, когато Земята преминава през прашните следи на този тайнствен космически обект, обединил характеристиките на астероида и кометата. Прахта и ситните камъни, оставяни от него, изгарят при навлизане в земната атмосфера и в резултат се получава ефектът на звездопада. Понякога изгарящите частици, които навлизат в плътните слоеве на земната атмосфера със 70 км в секунда, са по-малки от пясъчно зърно, но въпреки това светят като фойерверки в бяло и жълто.

Тази седмица любителите астрономи ще имат възможност да се радват и на друго явление - на 16 декември кометата 46P/Виртанен, наричана Коледната комета или главната комета на зимата,

ще се намира

на минимално

разстояние от

Земята

На 13 декември тя мина най-близо до Слънцето, а три дни по-късно ще се озове на 11,5 млрд. км от нашата планета. В този момент небесното тяло също ще може да се наблюдава с просто око като ярка и доста обемна точка на небето.

На 17 декември на смяна на Геминидите ще дойде метеорният поток Урсиди, чийто максимум ще е на 22 декември, в навечерието на Коледа. Той обаче няма да може да се конкурира с пищността на своя предходен събрат, тъй като “падащите звезди” няма да са повече от 10-ина на час.

В народните вярвания се смята, че който види падаща звезда и си пожелае нещо, то непременно ще се сбъдне. Астролозите пък предупреждават, че Геминидите са мистериозно небесно явление, което кара дори плахите хора да се решат на постъпки, на които иначе не са се осмелявали. Възможно било тази активност да навреди и на тях, и на околните.

В Япония пък не се задоволяват с предоставяните от Вселената небесни шоута и са решили да си направят свое. На 17 януари 2019 г. в небето над Страната на изгряващото слънце ще бъде изведен спътник, зареден с 400 малки метални топчета, по 20 от които периодично ще бъдат изстрелвани в земната атмосфера и ще изгарят в плътните ѝ слоеве. Това ще е първият в света изкуствен метеорен дъжд, хвалят се авторите на идеята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X