Напишете дума/думи за търсене

Защо Джими Пейдж не може да понася съседа си Роби Уилямс

Наричат района около лондонския Холанд парк мястото на звездите. Там на няколкостотин декара са се заселили толкова много популярни личности, че вече започва да им става неудобно. Причината е, че новите поколения милионери искат лукс, който съществуващите от много години на това място викториански къщи не предлагат. Опитват се да ги преобразяват по свой вкус и подобие и си навличат на главата такива проблеми, че много бързо разбират какво е да си част от старата английска аристокрация, която е готова с нокти и зъби да брани историческото наследство.

Последният такъв случай е на британската попзвезда Роби Уилямс. През 2013 г. той купува за семейството си имот с 46 стаи за 17 млн. паунда, намиращ се на тиха улица в близост до Холанд парк. Дълги години това е домът на режисьора Майкъл Уинър, известен бонвиван с над 50-годишна кариера в киното. Той обаче умира на 77 г. и наследниците му решават да се освободят от скъпарския имот. Така Уилямс става съсед на друго известно име от музикалната сцена - Джими Пейдж.

Основателят на “Лед Цепелин” живее там от 1972 г. в истинско архитектурно бижу. Къщата му “Тауър хаус” е паметник от най-висок клас. Отличава се от останалите сгради на улицата с кула с витражи и мозайки. Сградата е построена от архитекта и дизайнера Уилям Бърджес за негов дом между 1875 и 1881 г., но той живее много малко в нея, защото умира. Наследява я негов зет, който бързо я продава. Преди да стане семейно гнездо на Пейдж, е имала много собственици.

Няколко години дори

е стояла без надзор и

е била ограбена

Част от уникалните ѝ мебели днес се намират в музеи и частни колекции. Рок легендата я купува за 350 000 паунда от актьора Ричард Харис, като изпреварва с офертата си друг музикант, Дейвид Бауи. Самият Харис пък я придобива през 1969 г., след като прочита в британския вестник “Ивнинг стандарт”, че американският актьор Либераче е предложил за имота 75 000 паунда, но не е успял да осигури парите в дадения срок. На следващия ден Харис отива и внася депозит. Твърди, че тази покупка е една от най-добрите в живота му, тъй като след 3 години успява да я продаде за близо 5 пъти по-голяма сума.

По това време парите не са проблем за Пейдж, тъй като “Лед Цепелин” вече са на музикалния връх. Освен това китарисът е голям почитател на архитектурата на Бърджес и не се колебае да инвестира сериозно, за да запази съграденото от него. Което обяснява и защо изпада в шок, след като научава през 2015 г., че съседът му Роби Уилямс е подал документи в общината с искане да прави подземен басейн и външен асансьор в своя дом.

Плановете

предвиждат да се

копае само на 13

метра от къщата

на рокаджията и той се страхува, че строителните работи ще напукат уникалните мозайки и витражи. Затова веднага внася иск в съда за спиране на ремонта.

Впрегнати са високоплатени адвокати и експерти, които да докажат, че подобна реконструкция в дома на Роби Уилямс ще засегне не само къщата на Пейдж, но и цялостния облик на престижния квартал. Китаристът също излиза в открита атака срещу съседа си.

“Тауър хаус”, в която живея от 1972 г., е паметник на културата, какъвто е домът и на г-н Уилямс, макар неговият да е от втора категория паметници. Ако модернизира къщата си, това означава, че викторианският изглед на улицата отива на кино... Чувам, че г-н Уилямс иска да слага асансьор.

Да сте чували за

асансьор през

викторианската

епоха?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X