Напишете дума/думи за търсене

Помощ, в цикъл съм!

„Днес се събудих с подпухнало лице, без никаква сила и в особено кофти настроение. Кафето имаше лош вкус. Пътят до офиса беше кошмарен. Имах усещането, че всички карат в насрещното – и в буквален, и в преносен смисъл. Колегите - кисели, шефовете - още повече. Още преди обяд се скарах с почти всички. Майка ми и сестра ми ме дразнят. Защо ми звънят точно сега? Ох,… пуснаха онази песен и сълзите тръгнаха сами. До 11 ч. бях освирепяла от глад и излизах няколко пъти за нещо сладичко. Ама нали уж щях да внимавам със сладкото?! Гърдите и кръстът ме болят, но най-силната болка е в корема… Дойде ми…“

Мина, 27 години.

Познато ли ви е? По всяка вероятност е познато и на околните около вас.

Какво представлява предменструалният синдром (ПМС)

Това е сбор от физиологични и емоционални промени, които настъпват по време на менструалния цикъл, сред които са болки, напрежение в гърдите, силна раздразнителност, болка в кръста и гърба, мускулна болка, главоболие, безсъние, липса на интерес към ежедневните дейности, нежелание за работа или за контакти с останалия свят, умора или липса на енергия, честа смяна на настроенията, тревожност, дори депресия, пристъпи на паника, сърцебиене, затруднена концентрация, подпухналост, гадене и пристъпи на силен глад, покачване на теглото.

Изключително силно се спекулира с това състояние на жената и то придобива социална значимост. Често без никакво основание и мъжете, и жените търсят оправдание за определено женско поведение. „Тя е в цикъл“, „Да не би да е в цикъл“ са изрази, станали синоними на всяка негативна женска проява. Дори самите страдащи жени като че ли считат това за нормално и рядко търсят начини за облекчение А всъщност това са съвсем нормални дни, които, освен хигиеничен дискомфорт, не би трябвало да носят други неразположения.

Често причини за общото неразположение при ПМС са прогестероновият дефицит, недостигът на магнезий и витамин В6, нарушенията в електролитния баланс, дехидратацията на организма. Някои дами споделят, че гладът или по-лекият хранителен режим в деня преди да настъпи менструацията, значително намаляват симптомите. Други казват, че точно тогава засилено им се хапва нещо сладко и само това им помага както за по-доброто физическо, така и за по-доброто емоционално състояние. Всяка сама си е намерила своя помощник за справяне. Едно обаче е сигурно: хидратацията на организма и адекватният хранителен режим биха допринесли за добрата здравословна форма. Освен това фитотерапията предлага билки, които значително биха успокоили симптомите. Такива са: агнус кастус (витекс), цариче, мака, див ямс. Това са билки, които чрез различни механизми влияят на повишаване нивото на прогестерон, и по този начин значително успокояват симптомите. Например в Германия, където масово използват билката агнус кастус, честотата на ПМС е значително по-ниска.

"Лейди Хармония съдържа натурални екстракти от агнус кастус, репей, гроздово семе, центела азиатика, органичен селен и витамин D3 с благотворно влияние върху женското здраве. Комбинацията от тези изцяло натурални съставки има следните ефекти върху организма:

Подпомага хормоналния баланс и нормалното протичане на менструалния цикъл.

Действа срещу мастните отлагания и целулита.

Влияе благотворно върху кожата и съединителната тъкан.

Поддържа здравината на костите и кръвоносните съдове.

"Лейди Хармония“ е изцяло натурален. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Може да се намери в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.

X