Напишете дума/думи за търсене

Елементарни съвети за начинаещи градинари

Най-накрая тук е пролетта, което означава, че всичко около нас отново цъфти.

Градинарството може да бъде релаксиращо хоби, начин да поддържате връзка с природата, дори източник на храна за масата. Но ако никога преди не сте го правили, откъде започвате? Дори и да имате лека ръка и всичко, което засадите да дава плод и цвят, е добре да сте наясно с различните сортове семена, видове торове и съвети за отглеждане.

Ето някои от най-елементарните, но полезни съвети, които ще помогнат на начинаещия градинар да стане успешен.

Нямате нужда от лъскави неща

Отървете се от мечтите да станете виртуозен фермер или изкусен градинар още от първата копка. Най-добре е да се съсредоточите върху опитите за отглеждане на няколко прости, издръжливи растения.

Ще ви трябват само няколко основни инструмента и консумативи, като градинарска лопатка за засаждане, няколко кашпи или саксии.

Изберете лесни за отглеждане растения

Когато започвате, по-добре се съсредоточете върху безболезнени за отглеждане растения. Такива са краставиците, тиквичките, чушките и грахът. Репичките вероятно са най-лесните от всички и може да преминете от семена към готови за консумация зеленчуци само за 28 дни.

Доматите са суперпопулярни, но малко по-трудни за отглеждане. Чери доматите обаче са добро разнообразие, което да опитате. Ако искате да да имате винаги пресни билки за салатата, босилекът и ментата са много издръжливи. Що се отнася до цветята, невенът, латинката и слънчогледите са чудесни за начинаещия градинар.

Проверете етикетите на растенията и ги запазете

Не изхвърляйте етикетите и пакетите от семената. Те ще ви дадат информация колко време ще мине, преди семената да покълнат, кога да поставите разсад за засаждане навън, какъв е периодът на узряване и още много друга полезна информация.

Не прекалявайте с водата

Няма нужда постоянно да сте в ръка с лейка или с маркуч. За да разберете дали градината има нужда от поливане, е нужно просто да забодете пръст в почвата. Ако може да почувствате влага под повърхността, вероятно нямате нужда от вода.

Ако поливате с пръскачка, маркуч или лейка, най-добре да го правите рано сутрин. Това помага на водата да достигне корените на растенията, преди да се изпари. Това задържа влагата в листата за по-дълго време.

Дръжте под око светлината

Много растения обожават слънце. Това важи с пълна сила за доматите.

Марулите и други зеленолистни зеленчуци е добре да бъдат покривани в най-голямата жега.

Ако отглеждате растения в контейнери, може просто да ги преместите в или извън слънчевата светлина, ако е необходимо.

Наторявайте

Торове от пелети или течните им разновидности може да бъдат полезни при сезонните зеленчуци. Въпреки това, ако планирате да използвате определен участък от почвата за градинарство година след година, или ако имате растения, които очаквате да растат в продължение на няколко години, смесите на органични торове са най-добри. Те заздравяват почвата и бавно освобождават хранителните вещества с течение на времето за дългосрочно здраве на засятите култури.

Как да прогоните вредителите

Ако се страхувате от градинарството, защото смятате, че вредителите и болестите по растенията ще бъдат трудни за решаване, не позволявайте това да ви спре. Много от най-често срещаните проблеми в градинарството може да се преборят по прости начини.

Имате проблем с плужеци? Сложете в лехите чаши с бирата - те ще бъдат привлечени от напитката и ще се удавят. Бялата плесен върху листата на растенията може да се пребори с прясно мляко. Насекомите може да прогоните с миризма на лавандула. Засадете около другите растения и решете проблема си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X