Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за нежната мимоза

Семейство бобови отново ни изумява. В него се намира малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно.

Тя е нежна и срамежлива. Тя е лесна за отглеждане и много ефектна.

Тя е онова изумяващо деца и възрастни храстче, което реагира при допир и мигновено прибира листенцата си. Тя е Mimosa pudica или Срамежливата мимоза.

Реакцията й е много нетипична за познатия ни растителен свят, затова малки и големи се дивят. Но запомнете, не бива да гъделичкате често срамежливката, бързо се изтощава. 

Трябва да е топло, а има и други тънкости

Срамежливка идва от топли страни. Там дори е обявена за досаден плевел, което не пречи у нас да се цени високо като декоративно саксийно цвете.

Мимоза рядко се намира в търговската мрежа, затова, ако я искате, трябва да си я отгледате от семенце.

Самото засяване с нищо не се различава от познатите ни техники. Тънкият момент е да стимулирате семената да поникнат бързо.

На помощ идва добре познатото рътене (накисване на семената за определен период от време - в случая около 24 часа са достатъчни). След него - по-непознатата скарификация (повърхностно нараняване на твърдата семенна обвивка за улесняване на покълването).

Така подготвените семена се засяват в малки саксийки в групи по 3-5 броя. Не е нужно да ги поставяте дълбоко или да ги покривате прекалено - 3 мм са достатъчни.

Поддържайте почвата влажна и осигурете много светлина. Температурата не бива да пада под 21 градуса, защото ще се забави поникването. Добре подготвените семена ще покълнат за седмица-две.

Няма смисъл да я пазите за догодина

Засейте семената сега и изнесете младите растения в градината или на балкона, когато времето трайно се затопли.

Изберете слънчево място или такова, което се засенчва в следобедните часове.

Поддържайте почвата влажна и честичко я аерирайте.

Може да подхранвате ведъж месечно с двойно разреден концентрат от комплексен тор за цъфтящи растения.

Ако някое стъбълце започне да гони слънцето, спокойно можете да го отрежете.

Мимозата ще разцъфти с прелестни розови пухчета лятото. Когато цветовете прецъфтят, ще се оформят семенни кутийки, от които можете да си съберете семена за следващата година. Оставете кутийките да узреят добре върху растението.

Няма смисъл да я съхранявате през зимата.

При липса на достатъчно светлина и топлина срамежливката линее и се мъчи. Затова в края на есента се примирете и я оставете да отмре сама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X