Напишете дума/думи за търсене

10 идеи за “мързеливия” градинар

Създаването на ландшафтен шедьовър обикновено изисква значителни материални вложения и сложни схеми. Но някои прости решения са способни да променят вашия двор и да го превърнат в място за отдих, а не само за постоянна работа.

За това ще ви помогнат съветите "за ленивци"...

1. Без морава

Много хора смятат, че моравата е незаменима част от градината. Но създаването на добра тревна площ е доста трудоемко.

Ако в двора имате свободно място, то лесно може да се превърне във вътрешен двор постлан с дъски, останали от строителството или с настилка от декоративни плочки, тухли, камъчета или чакъл.

Така ще постигнете едно чисто пространство, което не изисква специални грижи и има много възможности за използване.

2. Засадете многогодишни

Многогодишните растения са истинско откритие за мързеливи градинари. Те не се нуждаят от специални грижи - цъфтят и са наслада за окото няколко сезона.

Много видове са устойчиви на замръзване, като в същото време са и много декоративни. Те радват не само с цветовете си, но често и с необичайното оцветяване на листата. Пример за това са различни хости като spireas, astilbe, euonymus и други

3. Използвайте изкуствена трева

Ако все пак искате да имате зелена морава, но нямате време да се грижите за нея, можете да се обърнете към индустрията.Няма проблеми да си закупите изкуствена трева. Качеството на подобно покритие се подобрява всяка година и често е невъзможно да се различи от истинска жива тревна площ.

Но тя не се нуждае от прическа и поливане. А ако наистина искате да имате истинска трева, то можете да си купите чим и веднага да получите желаната равна зелена морава.

4. Вечнозелените

Вечнозелените ще украсят вашето място с ярка зеленина в различни нюанси през цялата година.

Такива растения могат да са с джуджешки размери или много високи.

Първите ще изглеждат добре в цветната градина, създавайки тъмно зелен фон за ярки цветове.

Те също могат да прикрият грозна стена на постройка или ограда или да създадат граница между градината и зоната за почивка.

А високите вечнозелени служат и за жива ограда, с която да отделите личното си пространство от любопитни очи. И най-важното - те са много устойчиви на промените на времето.

5. Принципът на минимализма

За да изглежда градината стилна, не е необходимо да засаждате много растения. Достатъчно е да има 2-3 красиви дървета, няколко многогодишни растения и оригинална цветна леха.

Това е напълно достатъчно, за да се осигури, без претоварване с ненужни елементи, една хубана зона за отдих.

Отделете градинската част с бордюр - това са всички разходи, а резултатът ще е за повече от един сезон.

6. Сукулентите помагат на тези, които забравят да поливат

Сукулентите или просто казано, кактусите, не изискват често поливане.

Ако искате да засадите агаве или ечеверия на парцела ще добавите към него екзотика. Грижата за тях е доста проста. Изберете добре проветриво място и се погрижете за дренажа. Това ще бъде достатъчно при рядко напояване.

7. Изберете растения, според вашата климатична зона

Винаги трябва да помните, че растенията от вашата климатична зона са най-добре адаптирани към местните условия. Екзотичните растения могат да донесат изненади, тъй като са скъпи, но изискват специални условия, които е трудно да се създадат на конкретното място и особено в суровия зимен период. Местните сортове са също толкова красиви, и най-важното - издръжливи.

8. Пътеки, посипани с чакъл

Всеки двор има пътечки и площадки. За да ги направите нe са нужни големи материални разходи.

За покриване можете да използвате остатъци от строителството на сгради: счупени тухли, камъни, чакъл (естествени или изкуствени). За да изглежда настилката по-естествена, по-добре да ги направите с неправилна форма. Дайте воля на въображението си.

Чакълът може да е изкуствен или натурален (той обикновено е гладък с кръгли форми).

9. Оригинално със стари вещи в дизайна

Във всяка къща, барака или таван има ненужни вещи, които ви е жал да изхвърлите. Някои от тях имат вече и антикварна стойност. Те могат да получат нов живот в дизайна на градината. Потърсете стари сандъци, куфари или счупен велосипед, ръждясал резервоар или течащ варел. Може би те могат да послужат за създаване на интересен арт обект. Малко боя, и цветя ще ги преобразят до неузнаваемост и ще придадат индивидуалност на вашия двор.

10. Градинските скулптури

За тези, които се съмняват в творческите си способности, или може би просто не разполагат с достатъчно свободно време, има лесен изход. Във всеки градински магазин можете да си купите различни дизайнерски малки фигурки или скулптури.

Те може да са на различни животни, гноми, футуристични фигурки, а също и вази с различни форми и размери.

Можете да ги групирате по цвят и форма, и така те ще служат като интересна допълнение и акцент на цветната леха или усамотения ъгъл.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X