Напишете дума/думи за търсене

5 изненадващи ползи от сукулентите

В наши дни сукулентите са едни от най-модерните стайни растения поради красивия си външен вид и лесното гледане. По-малко известен факт обаче е, че има много други приложения и ползи от сукулентите, освен създаването на елегантен домашен интериор.

Днес ще разгледаме някои от невероятните ползи от сукулентите във вашия дом.

1. Сукулентите ви помагат да дишате по-добре - дори през нощта

По време на процеса на фотосинтеза сукулентите освобождават кислород, като абсорбират дихателните ни отпадъци (въглероден диоксид), поддържайки въздуха свеж и чист. Някои сукуленти дори произвеждат кислород през нощта, като например змийското растение, известно още като езика на свекървата, алое вера и коледен кактус. Тези сукуленти са идеални за спалнята, тъй като осигуряват допълнителна доза свеж въздух по време на спане, което в крайна сметка води до по-добър нощен сън.

2. Сукулентите пречистват въздуха

Някои сукуленти, като змийско растение и алое вера, са особено добри в премахването на токсините от въздуха. Изследвания, включително такива, извършени от НАСА, постоянно показват, че змийското растение премахва 87% от летливите органични съединения като формалдехид, ксилол, толуен и азотни оксиди. Тези растения са изключително полезни в библиотечни и учебни среди, тъй като ЛОС вещества като бензен и формалдехид се намират в килими, цигарен дим, торби за хранителни стоки, книги и мастило.

Змийско растение
Змийско растение

НАСА, чието проучване има за цел да определи как да пречиства въздуха в космическите станции, препоръчва най-малко 15 до 18 змийски растения със среден до голям размер за дом от 1800 квадратни метра. Сукулентите също овлажняват въздуха и подобряват качеството му.

3. Сукулентите имат лечебни сили

Много сукуленти имат лечебни свойства и са били използвани в историята за лечение на медицински проблеми като порязвания, изгаряния, болки в стомаха и др. Сред сукулентите, използвани за лечение, са:

Агаве

Агава има антисептични и противовъзпалителни свойства и традиционно се използва за лечение на порязвания и изгаряния и ускоряване на зарастването на рани. В Централна Америка хората използват агаве за всичко - от стомашни язви и жълтеница до зъбобол и менструални проблеми. Сокът от агаве е богат на изофлавоноиди, алкалоиди и витамини В, С, D и К. Но преди да го добавите към всяка рецепта, трябва да знаете, че твърде много агаве може да причини храносмилателни разстройства и бременните жени трябва да го избягват.

Алое вера

Известно е, че алое вера намалява възпалението, особено в храносмилателния тракт, така че много хора го пият, за да си помогнат при стомашни проблеми. Неговият гел има много ползи за кожата и е често срещана съставка в лосиони за тяло и кремове за лице.

Кактуси

Кактусите са чудесни растения, които трябва да имате наоколо за спокойствие, релаксация и облекчение на определени здравни проблеми като астма, високо кръвно налягане и стомашна киселинност.

4. Сукулентите подобряват фокуса ви и увеличават производителността ви

Отглеждането на сукуленти на бюрото ви може да ви направи по-мотивирани, може да подобри вашия фокус и производителност.

Редица проучвания както на студенти, така и на работници са установили, че концентрацията, вниманието и способностите на мозъка се подобряват при учене или работа с растения в стаята. Проучване на Университета в Мичиган установи, че запазването на паметта се е подобрило с цели 20 процента, когато наоколо са присъствали растения. Малките растения като сукулентите са особено полезни и не заемат много място върху бюрото ви.

5. Грижата за сукулентите намалява стреса

Проучванията показват, че грижата за вашите растения може да помогне за намаляване на кръвното ви налягане, да ви успокои и да ви възстанови от стреса на всички умствени задачи, които сте изпълнили през деня.

Тъй като сукулентите са растения, които изискват много елементарни грижи, те дори могат да намалят стреса ви повече от другите стайни растения.

Ако нямате време за китки, това е вашето цвете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X