Напишете дума/думи за търсене

Бъдете във форма лесно и приятно с тези упражнения

Източник: Pixabay

Факт, е че когато чуем думата баскетбол, веднага я асоциираме с грамадни мъжаги в потници, които се опитват да вкарат кош на баскетболното игрище. Този спорт обаче далеч не е само за мъже, отдавна съществуват безброй женски баскетболни отбори и формации по целия свят. И тъй като баскетболът е доста физически натоварващ спорт, може да си обясним защо баскетболистите и баскетболистките изглеждат в такава страхотна форма. Затова днес ще се спрем на някои аспекти от играта, които ще подобрят общото ви физическо състояние и визията, без значение дали смятате да се захванете с този спорт сериозно.

Сега ще се спрем на една примерна, базова кондиционна баскетболна тренировка, която определено ще забърза метаболизма ви. Всичко започва с лек джогинг по баскетболния корт, съчетан с разтягане на бедрените мускули. След това скачате с въже по 45 секунди с двата крака, като веднага след това правите 45 секунди с левия и после 45 секунди с десния крак. И за да натоварите прасците още повече, може да продължите с повдигане на прасци от стоеж за 15 повторения. Тук трябва да стъпите на пръсти върху ниско стъпало или върху прага на вратата - важно е петата да е във въздуха при начало на упражнението.

Прасците са толкова важни за баскетболистите, тъй като те им помагат да отскачат повече, а и по-здравите прасци означават и по-малък шанс от неприятни контузии. Такива обаче не липсват в този спорт. Има играчи от НБА, които страдат от редица контузии, като Дерик Роуз, който претърпя три тежки контузии само за три години. Но тъй като вие може би сте далеч от професионална кариера в НБА, това не трябва да ви плаши. След скоците с въже и повдиганията на прасци следва да отдадете нужното внимание и на горната част на тялото, особено на захвата.

Идеята е да направите 15 лицеви опори, използвайки пръстите си за опора вместо целите длани. Това ще се отрази добре на вашите ръце, гърди и корем, включително и на захвата ви. А всички знаем колко важен е той за един баскетболист, особено играчите на най-високо ниво като тези в НБА, за които всеки може да прави конкретни залози за баскетбол. Там наистина е от голямо значение колко добре даден играч може да задържи тежката топка с една ръка. За вас обаче е важно просто да подобрите физическата си форма и този тип лицеви опори ще ви помогнат.

И ако тези упражнения са ви прекалено трудни, просто намалете броя повторения или ги правете, използвайки дланите си за опора поне в началото, докато покачите своята сила и издръжливост. За завършек на тази кондиционна тренировка ще направите пет спринта по протежението на баскетболното игрище. Това ще забърза вашия метоблизъм, ще подобри издръжливостта ви и ще подобри сърдечносъдовата ви система - все неща, които са изключително важни за един баскетболист. Нека не забравяме, че преди време небезизвестната репортерка Елена Йончева влезе във форма именно благодарение на баскетболните тренировки.

В общи линии, една базова баскетболна тренировки би ви помогнала да подобрите цялостната си физическа подготовка, което ще рефлектира и върху визията ви. Такъв тип упражнения не само ще ви направят по-здрави и тонизирани, но също така биха имали благоприятен ефект върху оформянето на краката и на цялото тяло. Коя жена не иска това?

X