Напишете дума/думи за търсене

Би Ти Ви разкри дългоочакваното си ново студио

Стюърт Вийч гледа на живо старта на проекта в нюзрума на телевизията на 1 юни

Новото високотехнологично студио на Би Ти Ви вече е внедрено във всички емисии новини, спорт, прогноза за времето, а от днес и в предаването „Тази сутрин“.

В продължение на година и половина международен екип от професионалисти са работили заедно, за да съчетаят новаторска архитектура и дизайн с най-модерните технологии. Студиото е уникално за Централна и Източна Европа. Три мултифункционални сета с 11 видео стени, с обща площ от 450 кв. м., последно поколение технология за добавена реалност и камери с 4К сензори, интегрират всички емисии и актуални предавания на Би Ти Ви, но без да се губи идентичността на отделните предавания и журналисти.

„Ние се развиваме от 19 години, развиват се и технологиите и тенденциите в дизайна. Като новинарска редакция сме част от тази еволюция и се опитваме по всякакъв начин да използваме изразните средства, които ни предоставят новите технологии“, коментира директорът „Новини, актуални предавания и спорт”, коментират шефът на новините, актуалните предавания и спорта в Би Ти Ви Венелин Петков.

Според главния редактор на Би Ти Ви Новините Гена Трайкова начинът, по който журналистите днес събират, обработват и доставят информация, се променя - и това налага екипът на Би Ти Ви Новините да започне да мисли за нов тип студио още преди три години. Тогава започва проучването на най-добрите архитектурни студиа в Европа и света, които могат да предложат проект, подчинен на нуждите на редакцията на Би Ти Ви в дългосрочен план. Идеята е новините и актуалните предавания да не са изолирани едно от друго, а информацията и визуалната връзка между тях да протича плавно.

Би Ти Ви кани 7 български и чуждестранни компании на търга. Пространства, подчинени на технологиите, но фокусирани върху човешкото присъствие в тях – това е стилът на Вийч енд Вийч, която печели конкурса на Би Ти Ви.

„Много е важно, че можете да имате интерактивност между предаванията, водещи, които се движат свободно пред камерите - и така получавате 360-градусова медийна среда, която в момента разполага и с най-голямата LЕD инсталация в Европа. Така че Би Ти Ви вече направи огромна стъпка напред - коментира Стюарт Вийч, който лично присъства на старта на студиото заедно със съпругата си и партньор в компанията Маша Вийч-Космачоф.

За да се реализира проектът, пространството, в което се намират Би Ти Ви Новините, е сринато до основи. Дори подът е изцяло подменен, за да може да се изгради нов перфектно нивелиран за камерите в новото студио.

Новите графични елементи са разработени от специалистите на Би Ти Ви заедно с Алан Заруба, творчески директор на компанията-майка на Би Ти Ви Media Group – СМЕ.

„Гордеем се, че в медийната компания СМЕ имаме такова постижение – новото студио на Би Ти Ви“, коментира Заруба във филм на Би Ти Ви Репортерите.

Зрителите могат да влязат в студиото онлайн чрез 360-градусовата виртуална разходка.

X