Напишете дума/думи за търсене

Новият летен хит - дивите плажове в Албания

Плажът Елафониси на остров Крит, чийто пясък розовее.

Българинът прекарва лятната си почивка на все по-разнообразни места. Отдавна не се ограничава с традиционните курорти по нашето Черноморие и близките Гърция и Турция. Това лято хит са ваканциите в Албания, на Канарските острови, зачестява и наемането на яхти за по една седмица, търсят се и круизи.

Това, което привлича сънародниците ни към пакетите от по 400-500 лв. на човек за седмица в Албания, е, че хем е евтино, хем не е далече. Няма тапи по границата с Македония, а после и към Албания.

Голяма част от плажовете са диви и до тях се достига трудно, но пък гледката си заслужава, разказват пътували вече там. Водата била кристалночиста. Единственият минус е, че

местните масово не говорели английски

и трябва да се използва жестомимичната система. Храната не е нещо особено, но пък на прилични цени. Най-известните плажове освен големия пристанищен град Дуръс са в Саранда и Ксамил.

Адриатическото крайбрежие в Албания
Адриатическото крайбрежие в Албания

Българите искат нещо различно дори и в съседните ни страни. Сънародниците ни вече проявяват интерес и към по-отдалечените гръцки острови, а не само към трите ръкава на полуостров Халкидики и крайбрежието около Солун и Кавала. По-непознатите за българите части на Гърция станаха достъпни с новите полети, които тръгнаха преди броени дни, до остров Крит и град Каламата на полуостров Пелопонес.

Първите туристи уцелиха джакпота и успяха да стигнат до Южна Гърция само срещу 2 евро за самолетен билет, при това в двете посоки. Промоцията обаче бързо свърши. Редовните цени са по 36 евро за отиване и връщане. За час и половина се озовават в Каламата, чиято крайбрежна алея е 2,5 км, но кой отива на море, за да стои в града? В продължение на 20 км след края му в посока юг се редуват плажове с кристалночисти води. Трябва да се има предвид, че някои от тях не са с пясък, а със ситни камъчета.

Слънчевите бани могат да се редуват

с посещение

на Спарта,

въпреки че тя не е запазена в автентичния си вид, а е издигната отново през XIX век. Легендарният в древността град държава се намира съвсем наблизо - на около 100 км от Каламата. Спарта дълго време е воювала за първенството на Елада с Атина. Днес може да се посети Археологическият музей, както и Музеят на маслината. А каламата е и един от най-известните сортове.

Ако се интересувате от културен туризъм, наблизо се намира селището Месини със запазени археологически останки на основания през IV век едноименен град. На 180 км е и прочутият Епидавър, родното място на сина на Аполон - бога лечител Асклепий. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Освен до Каламата от София вече два пъти седмично излитат самолети и до Ханя, която се намира на остров Крит. Редовната цена е 46 евро в двете посоки. Ако искате, може да прекарате почивката си на плажа на Балос - известна с тюркоазения цвят на водата лагуна,

Плажът Балос на остров Крит се намира на известна с тюркоазените си води лагуна.
Плажът Балос на остров Крит се намира на известна с тюркоазените си води лагуна.
или на Елафониси, чийто пясък розовее.

Любителите на планинския туризъм може да направят преход през пролома на острова, който предлага незабравими гледки.

Крит е прочут и със своите ренесансови сгради. Като например в най-добре запазения средновековен град Ретимно. Той привлича с

венецианската

си крепост и калдъръмените тесни улички

Любителите на пещерните преживявания могат да влязат в Мелидони и Идеон Андрон, където според една от легендите

богинята Гея е родила Зевс,

за да го скрие от

баща му Кронос.

На Крит има още едно място, което не е за изпускане - Вай, единствената палмова гора в Европа. А ако обичате да се любувате на историческото наследство, имате възможност да разгледате дворците, останали от минойската цивилизация.

Така че българите отдавна вече не почиват само около Солун и Халкидики, а стигат до всички гръцки острови. Още повече че Егейските авиолинии са определен брой билети за летния сезон по 20 евро от Солун до островите, включително до емблематичните Санторини и Миконос.

Инвазията на българи към Северна Гърция и Халкидики тази година започна по-рано от обичайното, за което свидетелстват тапите по граничните пунктове. Това е накарало гръцките хотелиери и ресторантьори да вдигнат леко цените. По-реномираните хотели и къмпингите ги запазват на нивото от миналата година. Собствениците на места за настаняване с две звезди обаче са качили нощувката на 100 евро за двойна стая, която преди година е струвала 40 евро.

Около евроизборите Гърция реши да намали ставката на ДДС, но това не се е отразило на крайните цени по курортите - нито върху стойността на хотелските нощувки, нито на узото, рибата и гръцката салата по заведенията.

За сметка на това почивките в Турция са изключително изгодни

И то не само заради икономическата и финансова криза, обхванала съседната ни страна още от миналата година. Конкуренцията тази година е жестока, тъй като египетският курорт Шарм ел Шейх отново отвори врати за туристи, след като 4 години хотелите му не се пълнеха заради сваления от ИДИЛ руски самолет през 2015 г.

За да спаси сезона, турското Министерство на културата и туризма е предприело стратегия за подпомагане на своите фирми и хотелиери.

Субсидират българските компании за всеки чартърен полет до техен курорт. Условието е да ги закарат в кожарска или текстилна фабрика или в завод за производство на зехтин.

Тази практика съществува от години, но досега турците плащаха комисиона на туроператора, а сега поемат изцяло разходите му.

Затова почивка в Анталия за една седмица в четиризвезден хотел

излиза евтино

- 425 евро,

коментират туроператори.

Анталия, Турция
Анталия, Турция

Още от януари в България турските им колеги започнали да им предлагат маршрути, организирани пътувания за туристически фирми, за да покажат интересни места, искали и срещи, за да представят офертите си.

Наели са студенти, които на по-големите летища предлагат на туристите да попълнят анкети къде са почивали и от какво са доволни или недоволни, колко пари са изхарчили.

Турците са започнали да експлоатират и курортите в непризнатата Севернокипърска турска република, но това е

в категорията екстремно преживяване,

подобно на призрачния пейзаж в Чернобил. Групи с българи вече почиват и във Фамагуста, някога много прочута и красива, но днес запустяла.

Фамагуста в турската част на Кипър предлага екстремно изживяване с призрачен пейзаж, но морето и пясъкът са прекрасни.
Фамагуста в турската част на Кипър предлага екстремно изживяване с призрачен пейзаж, но морето и пясъкът са прекрасни.
В края на XX век там са отсядали звезди като Елизабет Тейлър и Брижит Бардо, но сега, ако не са кристалната вода и ситният пясък, гледката е потискаща. На турски звучи като Газимагуса. Кипър, който в гръцката част е пълен с хотели и курортчета, е доста на юг и затова месеците юли и август не са за препоръчване. Най-добре е да се отиде през септември или октомври.

В района на Средиземноморието има още една примамлива за българите дестинация - Тунис. Той привлича туристите с атрактивни пакети. Ол инклузив в четиризвезден хотел там може да излезе 589 лв. на човек за една седмица.

Нашите сънародници все по-повече обичат да плават в Средиземно море на борда на круизни кораби или да си наемат яхта с приятели. Туроператорите отчитат

бум на интереса към офертите за круиз

с посещение на три или четири гръцки острова плюс Кушадасъ.

Тръгва се с автобус от София, който отвежда почиващите до Пирея, откъдето се качват на кораба. Накрая отново организирано се връщат в България.

Макар и по-рядко сънародниците ни пътуват с круизни лайнери около Карибите, САЩ, норвежките фиорди и Червено море. Последното e съвсем достъпно, след като нискотарифна авиокомпания откри директна самолетна линия от София до Акаба, Йордания.

Кралят лично подкрепя морския туризъм. Любителите на гмуркането могат да се порадват на

атракции като два потопени кораба, самолет и танк.

"Друг плюс е вкусната храна - разказват посетили вече Акаба българи. - Особено за тези, които обичат скарата от агнешко месо." Цените обаче са по-високи от очакваното за онзи край на света, макар че ако човек избяга от най-централните места, пълни с туристи, може да намери доста по-евтина вечеря.

Алкохол обаче дори в големите хотели не се предлага. В магазините обаче се продава, така че тези, които са отседнали в апартаменти под наем, могат да си консумират спокойно.

Всички, стигнали до близкоизточната страна, задължително посещават древния град Петра, достъпен през тясно дефиле и обграден с високи планини. Красотата на розовочервеникавия град обаче изненадва с високата си цена - 70 американски долара за един ден.

Входната такса за Петра е 70 долара за ден.
Входната такса за Петра е 70 долара за ден.

Египетските курорти също присъстват в плановете на българите.

Дахаб например е рай за гмуркачите, тъй като морето изведнъж хлътва

Дахаб, Египет
Дахаб, Египет

още след първия метър от брега. В града има около 60 центъра за обучение в дайвинг до 200 метра. Друга атракция е уиндсърфингът - условията за това на рифа Лайтхаус са изключително благоприятни.

Египетският курорт Дахаб предлага не само отлични условия за гмуркане, но и яздене на камили.
Египетският курорт Дахаб предлага не само отлични условия за гмуркане, но и яздене на камили.

Третата възможност е за кайтсърфинг

- гарантирано изживяване за любителите заради ветровете, но също така съществуват и школи за обучение. Повечето места за кайт имат коралово или каменисто дъно с морски таралежи. Заради всичко това курортът се смята за меката за водолазите.

Подобни забавления предлага и огромната ивица на Шарм ел Шейх.

Шарм ел Шейх, Египет
Шарм ел Шейх, Египет
Курортът на Червено море беше западнал след бомбените атентати през 2005 г., а предишната година там се разби боинг малко след излитането си. Сега обаче всичко е възстановено и работи на пълни обороти. Тъй като е на юг, най-добре е да се ходи там през есента.

За разлика от Египет Испания предлага почти целогодишни почивки. Малко по-далече, но българите все повече харесват Канарските и Балеарските острови. Температурата е почти постоянна и затова са прекрасни за почивка.

8-месечен сезон предлага и друг испански курорт

- Коста дел Сол, за който има редовно промоции извън най-активните месеци от юни до септември.

И понеже Испания измести в международен мащаб Франция от първото място в морския туризъм, французите се заеха да си върнат първенството. От София вече лети директна линия до Марсилия. Цените са около 70 евро в двете посоки.

Градският плаж "Прадо" заема голяма площ, но е каменист. Ако излезете извън града, ще можете да се порадвате на

уединени заливи с живописни скали

и възможности за ветроходство, плуване и гмуркане.

Близо до Марсилия се намира плажът "Борел", който е с пясък. Състои се от две зони - платена и безплатна. В първата са кръчмите, които предлагат в допълнение към обяда шезлонги и чадър.

Сърфистите е най-добре да се отправят към плажа "Ювон", където постоянно има вълни, благоприятстващи този спорт. Семействата с деца предпочитат плажа "Бонвен". Марсилия е отправна точка за Френската Ривиера и за Лазурния бряг.

И така на практика българите могат да почиват из цяла Европа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X