Напишете дума/думи за търсене

Как да отгледаме красиви петунии

Снимки Pixabay.com

Петунията е най-емблематичното цвете от месец май до края на есента. Виждаме я навсякъде - по паркове и градинки, на балкони и тераси, засадена в най-разнообразни съдове или направо в земята в различни форми. Но как да изберем подходящите за нас и да се грижим добре за тях?

Пълзяща или покривна

Каскадна петуния е сортът Wave (Вълна. Височината, до която достига, е едва 7-10 см, но се разпростира неконтролируемо в диаметър от около метър. Цветовете са леко накъдрени по краищата. За да се разклони и сгъсти повече, се препоръчва прещипване на върховете в ранните стадии на развитие.

Почистване на прецъфтелите цветове и тук е желателно, но не е толкова задължително. Ако искате да поддържате определена форма на растението, без никакви притеснения може да я режете и оформяте отвреме навреме. Единственото, което ще постигнете, е сгъстяване и много цвят. Тази петуния ще се чувства чудесно както в градината като стелещо или падащо по някоя стена растение, така и в саксия на балкона. Следващият каскаден представител носи името Supertunia. Размножава се само вегетативно чрез резници и има супер бързо развитие до цъфтеж. Това е и причината да изисква малко повече подхранване през целия период. По отношение на атмосферните условия е сравнително толерантна и устойчива.

Surfinia или Cascadia е онази петуния в големите висящи кошници или сандъци по балконите, на които няма как да не се възхитим. Ярки, едри цветове, гъсто разклонени растения и аромат. Surfinia се размножава само с резници, защото много рядко образува семена, а и качеството им не е много добро. Въпреки това не е невъзможно.Тази петуния понася добре атмосферните влияния и ако се пази от минусови температури, може да цъфти доста след останалите, които вече изредихме. За да се поддържа във форма, е необходимо прещипване на върховете на най-дългите леторасти, което води до сгъстяване и повече цъфтеж. Почистване на прецъфтелите цветове не е необходимо, но е желателно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X