Напишете дума/думи за търсене

Ед Шийрън - влюбеният мъж, който построи село за любимата си

Ед Шийрън показва Ордена на Британската империя, който принц Чарлз му връчи за принос към музиката и благотворителната дейност в Обединеното кралство.

Той е само на 32 години, а вече е счупил няколко музикални рекорда. При това нито е красавец, нито е скандален, а най-обикновено червенокосо момче с китара, отгледано в селце в Източна Англия. Но с огромен талант, а според някои - и с много сериозни амбиции.

През последното десетилетие животът на Ед Шийрън буквално се преобръща. Като ученик заеква и носи огромни очила, заради което често е тормозен от съучениците си. Семейството му живее бедно, но родителите събират пари за китара, за да има какво малкият Едуард да прави в самотните си моменти. Музиката много му харесва и даже започва да пише собствени песни. Когато навършва пълнолетие, се мести в Лондон, за да бъде близо до голямата сцена и възможностите за кариера. Първите три години са ужасно трудни. Въпреки че се съсипва да свири в различни клубове и банди, не успява да се издържа и понякога

му се налага да

спи в метрото и

по пейки в парка

Той обаче не се отказва. Продължава да създава музика и да я пуска в интернет. Така е забелязан от британската поп легенда Елтън Джон и от американския актьор и музикант Джейми Фокс. Първият става негов музикален наставник, а вторият го кани да свири в клуба му в САЩ и го подслонява в дома си.

Постепенно кариерата на Шийрън потръгва. През 2011 г. издава първия си албум, който бързо оглавява класациите и се превръща в един от най-продаваните на Острова, заради което шест пъти е обявяван за платинен. На следващата година печели две от категориите на британските музикални награди “Брит” – за пробив и за най-добър солов изпълнител. През 2013 г. е номиниран и за американските “Грами”, което Елтън Джон решава да използва за реклама на своя ученик и двамата се появяват като дует по време на церемонията.

Следващите 5 г. са изключитено наситени за Ед Шийрън. Издава два нови албума, прави световно турне и

печели награда

след награда,

включително Ордена

на Британската

империя

за благотворителната си дейност.

Негови песни оглавяват класациите в 18 държави, като в САЩ вторият му албум се задържа на връха почти година. По този повод Елтън Джон признава, че е малко объркан от продължаващата популярност на Шийрън.

Музикантът в дует със своя ментор  Елтън Джон по време на церемонията за връчването на  наградите “Грами”.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Музикантът в дует със своя ментор Елтън Джон по време на церемонията за връчването на наградите “Грами”. СНИМКА: РОЙТЕРС
“Питам се защо? Колко пъти искаш да слушаш едно и също нещо?”, обяснява легендарният певец. Той съветва Шийрън да си даде почивка, тъй като нещата са циклични и трябва да свикне с мисълта, че невинаги ще е на върха. “Казах:

Ед, дори и на мен

ми е писнало от теб,

махни се”, спомня

си Елтън Джон

Няколкото месеца откъсване от музикалната сцена преди четири години се оказват изключително важни и в професионален, и в личен план за Шийрън. Той тайно се жени за приятелката си Чери Сийборн, с която заедно са учили в гимназията. Тя пък го вдъхновява да работи с Джъстин Бийбър и така се стига до нов албум от 15 песни, в който Ед си партнира и с други музиканти. Още с пускането му три от парчетата веднага оглавяват британските класации. Според експерти е можело да бъдат и повече, ако не беше въведеното преди време ограничение от три песни на изпълнител. Причина за него стана точно Шийрън, който успя да вкара 16 свои творби в топ 20 преди години.

Междувременно поставя нов рекорд. Последното му световно турне, което трябва да свърши в края на август,

се оказва с най-

много приходи в

музикалната история

Успяло е да привлече 750 млн. долара, оставяйки след себе си легендарни групи като U2, “Ролинг стоунс”, “Колдплей” и певицата Мадона. Според списание “Форбс” това поставя британския музикант сред най-високоплатените знаменитости с доход около 110 млн. долара на година.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X