Напишете дума/думи за търсене

Митове за килимите

Снимки Pixabay.com

Килимът е популярна подова настилка, която дава възможност в дома да се разиграват разнообразни интериорни сценарии. Има обаче и митове, на които е по-разумно да не се доверяваме. Ето 5 от тях:

* Килимът е опасен, защото съдържа вредни вещества. Става дума за формалдехид, акрил, полиамид, полипропилен. Всъщност в Европа и САЩ използването на формалдехид е забранено, а ако производството е по високи стандарти останалите вещества няма да навредят. Наистина веднага след покупката килимите може да отделят специфична неприятна миризма, която обаче до 72 часа изчезва. Ако все пак имате предразсъдъци, изберете настилка с естествен косъм.

* Килимът е източник на прах. Всъщност събира прах и я задържа, така че тя да не лети из въздуха, докато се разхождате.

* Килимът е за бедняци. Това изобщо не е вярно, защото има безброй варианти, включително от висококачествени естествени влакна, както и дизайнерски серии, които са изключително скъпи.

* Поддръжката е сложна. В сравнение с паркета, плота в кухнята, плочките наистина премахването на петна от килим е по-трудно, но на помощ идват специалните препарати. Освен това в много от качествените килими са вложени вещества, които отблъскват замърсяванията.

* Килимът събира статично електричество. Обичайно това се случва със синтетичните материи, но производителите на килими влагат антистатични елементи, с което премахват дискомфорта за човека.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X