Напишете дума/думи за търсене

Неписаните правила за употребата на бездимни устройства

Тютюнопушенето е въпрос на избор и всеки е наясно на какви опасности се излага с него. Тютюнопушенето също така е социално преживяване, защото околните са пряко изложени на дима и миризмата. От „Ще Ви пречи ли, ако запаля?“ при бума на класическото кино – реплика от джентълмени към красиви дами, до „Имате ли огънче?“ – една от най-пусканите въдици за запознанство - пушенето изисква съобразяване с другия.

Съвременните устройства, нагряващи тютюна, без да го изгарят, са по-добрата алтернатива за пушачите, които не могат да се откажат от вредния навик, но искат да намалят риска за себе си и околните. С IQOS пепелта и цигареният дим остават в миналото, а според научните данни употребата им не нарушава качеството на въздуха на закрито и не вреди на околните, както цигареният дим.

Въпреки че при новите устройства няма цигарен дим, етикетът повелява известно съобразяване с околните, а не безконтролно използване навсякъде в обществените пространства. Тъй като се случва да виждаме подобни гледки на незаинтересовани потребители на устройствата на всякакви неподходящи места, сред които киносалони, супермаркети или в градския транспорт, решихме да припомним някои прости правила на ползването на бездимни устройства в обществени пространства.

Попитайте

Разбира се, че не може да ползвате IQOS, докато сте на кино, театър или пък в тролея. Защото въпреки че няма дим, а пара, отделяната миризма може да дразни хората около вас и затова употребата изисква съобразяване. Правилото "Каквото и да правиш, не пречи на другите" важи за всеки един от нас.

Въпреки че употребата на бездимните устройства не е забранена от закона, отделните заведения, барове и ресторанти може да имат собствена политика по отношение ползването им в закритите помещения. Затова доброто възпитание изисква първо да попитате дали конкретното заведение разрешава употребата на IQOS и аналогични устройства.

Независимо дали заведението позволява, бъдете подготвени, че в близост до вас може да седят посетители, на които употребата на бездимни продукти да е неприятна. Попитайте и тях дали не възразяват.

Проверете

Бездимните устройства, както и електронните цигари стават все по-популярни по света. Регулациите за употребата им на обществени места обаче са различни в отделните държави. Затова, ако планирате почивката си на екзотична дестинация или пък пътувате по работа в чужбина, най-добре първо проверете какви са разпоредбите относно употребата на никотинови продукти в съответната държава. Обърнете внимание на държави като Турция и Тайланд, където внасянето на електронни цигари и устройства с нагряване не се допуска.

Ако пътувате често със самолет, вече знаете, че употребата е забранена на борда. Пренасянето на устройството в ръчния багаж не е проблем, но е възможно заради електрониката в джобното зарядно багажът ви да бъде проверен поради съображения за сигурност.

Помислете

Продукти като устройствата за нагряване на тютюн IQOS се смятат за революционни, защото освен че са по-добрата алтернатива за пушачите, не пречат на околните и така премахват вредата от пасивното пушене. Това обаче не означава, че употребата им е без риск. Заради пристрастяващия никотин в истинския тютюн, който се нагрява, те са предназначени само за пълнолетни пушачи. А за употребата им на обществени места се изисква съвсем естествено съобразяване с околните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X