Напишете дума/думи за търсене

5 причини, поради които днешните деца са по-лошо възпитани

Децата са благословия, но има моменти, когато те могат да скъсат нервите на всеки родител. Особено когато се държат грубо и недоброжелателно. Според психолозите съвременните хлапета наистина са по-малко учтиви от предишните поколения и има 5 причини, които обясняват това.

1. Липса на подходяща общност

Съвременните родители се опитват прекалено много да бъдат независими, когато става въпрос за отглеждането на децата им. Те смятат, че околните, които се опитват да помогнат, си позволяват твърде много волности по отношение на възпитанието на техните наследници. Гледаме към вас, баби и дядовци. За разлика от това по-старите поколения са наясно, че общността трябва да участва в живота на детето. Това учи малчуганите на уважение към другите възрастни в живота им. В противен случай те израстват с мисълта, че не трябва да имат никаква емоционална връзка с други хора в общността.

2. Родителите са твърде толерантни

Често, когато децата се държат недобре, ние като родители търпим това поведение, защото понякога смятаме, че те са твърде малки, за да разберат действията си. Децата може да са наивни и невинни от време на време, но това не бива да им се дава прекален кредит на доверие. Те бързо се учат, така че е важно да коригираме лошото им поведение възможно по-скоро, за да осъзнаят, че определени навици са грешни.

3. Родителите използват твърде много „преки пътища“

Преди години децата имаха достатъчно късмет, че нямаха подръка в изобилие всякакви модерни джаджи, с които да растат. Телевизия се гледаше само в определени часове, а за YouTube светът не беше чувал. В днешно време децата имат таблети, iPod-и, телефони и други технологични чудеса, чрез които може да се насладят на любимата си музика, филми и телевизионни предавания, без изобщо да чакат да се излъчат в ефира на съответната медия.

Недостатъкът с такова удобство е, че при цялото това забавление родителите не общуват с децата си толкова, колкото преди. Децата трябва да развият човешки отношения и не бива да стават твърде независими в ранна възраст, „възпитани“ от медиите и социалните мрежи.

4. Родителите позволяват да бъдат емоционално изнудвани

Съвременните родители глезят повече децата си и ценят мнението им. Въпреки че това само по себе си не е лошо, в даден момент може да стане твърде прекомерно и да се почувствате емоционално изнудвани. Хлапетата трябва да са наясно, че невинаги ще бъдат деца. Ако едно дете иска нещо, то задължително трябва да даде нещо в замяна.

Когато му дадете повече привилегии, уверете се, че това върви ръка за ръка с повече отговорности. Ако се занимава с извънкласни занимания, уведомете го, че преди това трябва да напише домашните си по задължителните предмети и след това да се отдаде на любими занимания.

5. Децата обсебват всяка свободна минута на родителя си

Предполага се, че децата са центърът на живота на родителите си, но родителите също се нуждаят от време за себе си. Това не само е здравословно за тях, но и децата трябва да разберат, че мама и татко имат нужда от пространство, за да могат пълноценно да общуват с тях. Родителите трябва да изяснят на наследниците си, че не съществуват само заради тях, а децата ще се научат, че към всички трябва да се отнасят с внимание и уважение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X