Напишете дума/думи за търсене

Невероятните истории на едни от най-известните часовници

Вероятно всеки човек има поне един часовник в колекцията си, тъй като тези аксесоари са практични, стилни и удобни. Но колко добре познаваме тяхната история? За да попълним някои пропуски, в тази статия сме подбрали невероятните истории на едни от най-известните часовници. Те са изпълнени с интересни факти и неочаквани обрати, които ще събудят любопитството ви. Ако искате да разберете какво е общото между Мария Антоанета, Бъз Олдрин и Каролина Бонапарт, то продължавайте да четете.

Часовник, достоен само за кралица

В първата история ще ви отведем във Франция, почти 300 години назад във времето. Кралица Мария Антоанета е прочута с изискания си вкус и влечението си към луксозните бижута и аксесоари. Освен това историята ще я запомни с многото ѝ любовници. Един от нейните ухажори отчаяно желае да привлече вниманието на кралицата, затова той решава да ѝ подари най-специалния часовник, създаван някога. Графът възлага тази нелека задача на един от най-добрите майстори на часовници по онова време Луи Бреге.

Бреге трябвало да създаде часовник, достоен за кралица. Майсторът приел тази мисия наистина сериозно, защото историята разказва, че това невероятно бижу му отнело цели 44 години, за да бъде завършено. Всичките тези усилия си стрували, тъй като часовникът се превръща в един от най-сложните, създадени някога. Той се състои от цели 823 части, голяма част от тях, изработени от благородни метали. За съжаление, кралица Мария Антоанета никога не успява да го види, тъй като тя бива екзекутирана много преди той да бъде завършен. По всяка вероятност кралицата е щяла да бъде впечатлена от този шедьовър. Коя дама не би? Ако и вие искате такова бижу, но нямате време да чакате цели 44 години, тогава заложете на маркови дамски часовници, с които ще заблестите като кралица.

Още по-интересна е съдбата на часовника в наши дни. След като Мария Антоанета не успява да го носи, той попада в частна колекция, а след това е изложен в музей в Йерусалим, откъдето бива откраднат през 1983 г. От компанията Бреге се заемат да изработят точно копие на кралския часовник. Точно преди да бъде завършено обаче, оригиналът е върнат обратно в музея.

До Луната и обратно

Всеизвестен факт, че астронавтите от мисията Аполо 11 - Нийл Армстронг и Едуин “Бъз” Олдрин - са първите хора, които покоряват лунната повърхност. Това се случва преди петдесет години - на 20 юли 1969 г. Но знаете ли кой е първият часовник, “стъпил” на Луната?

Любопитно е, че двамата пилоти носят на ръката си един определен модел часовници, пътувайки в открития космос - Omega Speedmaster. На Нийл Армстронг му се налага да остави своя на борда, тъй като хронометърът му се разваля. Нататък всички знаете историята, Армстронг слиза първи от космическия модул и произнася знаменитата фраза: “Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”. Но Бъз Олдрин също има с какво да се похвали. Неговият Omega Speemaster-ът става първият часовник на Луната и може би най-значимият часовник на 20-ти век.

Историята, разбира се, не приключва до тук. След забележителния успех на мисията Аполо 11 пилотите са посрещнати като герои. В Националния въздушен и космически музей "Смитсън" във Вашингтон е създадена специална изложба, посветена на полета до Луната. Часовникът на Олдрин е един от предметите, предвиден за изложбата, но така и не е показан. Причината е, че той изчезва безследно и до ден днешен не е открит. Така следите на този специален часовник се губят. Но кой знае, може би някой ден той ще се появи отново, за да напомни за едно легендарно пътешествие.

Първият ръчен часовник в историята

В последната история главно действащо лице отново е известният часовникар Луи Бреге. През 1810 г. той получава много специална поръчка от Каролина Бонапарт. Вероятно името ви звучи познато - тя е най-малката сестра на император Наполеон, която по това време също така е и кралица на Неапол. Поръчката се състои в изработката на часовник с гривна, който регистрите показват, че е струвал на кралицата цели 5000 франка. Уникалното е, че той се превръща в първия ръчен часовник, правен някога. Днес те са изключително разпространени, но по онова време било немислимо, тъй като джобните часовници били на почит. Освен това китката дълго време била запазено място единствено за дамски аксесоари. За съжаление, скъпоценният шедьовър също изчезва мистериозно през вековете и никой не знае каква е неговата съдба.

X