Напишете дума/думи за търсене

Децата на актьорите, които не поеха по техните стъпки

Когато през втората половина на 70-те години на миналия век учех журналистика в СУ, винаги през септември нарочно отивах при сградата на ВИТИЗ на ул. “Раковски”.

Четях списъка на приетите студенти и по техните фамилни имена се опитвах да разгадая кой е син или дъщеря на вече известен актьор или актриса. Само от любопитство го правех, нищо друго.

Тогава се говореше, че децата на артистите искат непременно да стават артисти, а на журналистите - журналисти. Лошото било, че децата на работниците не искали да стават работници. А нали работническата класа беше авангардът в строителството на социализма.

Но традицията

артистичните

фамилии да се

повтарят

през годините започва още от Николай Осипович Масалитинов, който през 1925 г. идва в София, за да учи българските артисти на театрално майсторство и остава до края на живота си през 1961 г.

Негова дъщеря е актрисата Таня Масалитинова. Синовете на големите Иван Димов и Константин Кисимов също свързват живота си с театъра и киното. Петър Димов става актьор, Васил Кисимов - актьор и режисьор.

И се продължава през годините.

И двете деца на Апостол Карамитев - Маргарита и Момчил, завършват актьорско майсторство в тогавашния ВИТИЗ.

Актриси стават дъщерите на режисьорите Стефан Караламбов - Меглена, Захари Жандов - Елена, Киран Коларов - Фани. Както и на актьорите: Стоянка Мутафова - Мария (Муки), Коста Цонев - Теодора, Григор Вачков - Мартина, Рангел Вълчанов - Ани, Тодор Колев - Албена, Иван Кондов - Ламбо и Марта, Сотир Майноловски - Славелена, Юрий Яковлев - Жана, Кирил Господинов - Весела, на семейство Любомир Димитров и Емилия Радева - Катерина...

Режисьорки са Светла Ганева - дъщеря на Бинка Желязкова и Христо Ганев, Наталия Пискова - на Ирина Акташева и Христо Писков, Милена Андонова - на Методи Андонов и актрисата Цветана Гълъбова, Милена Гетова - на режисьора Милен Гетов.

Актьори стават синовете на Иван Братанов - Владимир, Георги Калоянчев - Ивайло (Другият - Явор, е тв оператор), Антон Горчев - Иво, Ицко Финци - Самуел, Домна Ганева и Николай Бинев - Велизар, Катерина Евро - Александър Кадиев. Актьори са и двамата синове на Стоян Алексиев - Цветан и Александър.

Кинорежисьори са, но се снимат и като актьори синът на Петър Слабаков и актрисата Кина Мутафова - Андрей, и на Георги Георгиев-Гец - Иван. Режисьори са и синът на Константин Коцев - Димитър, на Георги Черкелов - Иван, на Людмил Стайков - Иво, на Анри Кулев - Андрей, на семейство Иван Джамбазов и Златина Дончева - Ивайло. Театрална режисура е завършил сегашният министър на културата Боил Банов, син на актьора Васил Банов. Анимационен режисьор е синът на Стефан Илиев (Чечо) - Александър.

Оператори са синът на сценариста Анжел Вагенщайн - Пламен, и на брат му - оператора Емил Вагенщайн - Гриша, на оператора Венец Димитров - Мартин. И двамата синове на режисьора документалист Христо Ковачев - Олег и Владислав, също са оператори.

И в момента в НАТФИЗ се подготвя юнашко артистично племе с известни фамилии. Теодора Кулева, внучка на Тодор Колев и дъщеря на дъщеря му Албена. Бернарда Береану - дъщеря на Лара Златарева и внучка на Иван Златарев. Ясен Атанасов - син на Атанас Атанасов и внук на Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев. Тото Митовски, син на режисьора Димитър Митовски. Михаил Стефанов Рядков...

И т.н., и т.н., край няма!

Смъртта на сина

на големия актьор

Васил Михайлов -

Александър,

обаче ни подсети, че има и деца, които не продължават пътя на именитите си родители артисти. Михайлов-младши е дългогодишен журналист в БНР с утвърдено име като водещ на културни емисии по радио “Христо Ботев”, куклен режисьор и автор на детски пиеси.

Дългогодишен журналист, но в БНТ беше и Димитър Цонев, светла му памет. Той е син на актьора Коста Цонев и още като дете се снима във филма “Таралежите се раждат без бодли”, въпреки че баща му е против да го наследява в професията.

Митко кандидатства тайно във ВИТИЗ, но режисура. На един от изпитите пише критичен анализ на филм на Христо Христов. Мислел, че откровено трябва да каже мнението си за филма.

В комисията е и Христов, а кой обича да го критикуват? После режисьорът признава на Коста Цонев, че не е знаел, че това е синът му, иначе щял да го “пусне”. Митко Цонев завършва право.

Помните звездното трио НЛО, нали? Децата на нито един от тримата популярни комици - Велко Кънев, Павел Поппандов и Георги Мамалев, не стана актьор и не си избра професия, свързана с киното и театъра.

Велко Кънев на сватбата на малката си дъщеря Марта. Най-вдясно е жена му Дора Кънева.
Велко Кънев на сватбата на малката си дъщеря Марта. Най-вдясно е жена му Дора Кънева.
“Ееех, Канада” се пееше в един от хитовете на НЛО. По ирония на съдбата по-голямата дъщеря на Велко - Катерина, от дълги години живее в тази страна. Девет в Монреал, от две - в Торонто. Тя завършва японска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, но сега работи в банка.

Другата дъщеря

на Велко - Марта,

завършва икономика

в университета “Нантер” в Париж и магистратура в Сорбоната. Женена е за французин и доскоро отглежда близнаците им Матис и Леа, но от началото на септември отново е на работа в банка “Париба”. Двамата имат и осем-годишен син Аксел.

Дъщерята на Поппандов - Лиляна, завършва икономика и маркетинг във Франкфурт. Сега дели времето си между България и Германия.

Въпреки че наследяват чувството за хумор на баща си, и двамата синове на Георги Мамалев, които сами се наричат “мамалити”, търсят реализация в други професии.

Първородният Александър като дете участва в клипове на НЛО, но изглежда, погълнатата от него “сценична прах” се оказва недостатъчна, за да го омагьоса и заведе на изпити във ВИТИЗ. Не казва дали сега не съжалява за избора си.

Александър завършва бизнесадминистрация в университета “Св. Августин” във Флорида и сега работи в голяма софтуерна фирма в САЩ. По-малкият - Мартин, е адвокат, специалист по гражданско и семейно право и също живее в Щатите.

Към тримата от НЛО можем да прибавим и нестандартния актьор Филип Трифонов, с когото във филма “Оркестър без име” направиха чуден квартет.

Дъщеря му Александра Трифонова е доктор по византийско изкуство, работи в Център “Проф. Иван Дуйчев”. Синът Мартин е скулптор, преподава рисуване в Националната гимназия да приложни изкуства “Св. Лука” и в УАСГ.

Мартина Вачкова с дъщеря си Рада, която можеше да бъде трето поколение актриса.
Мартина Вачкова с дъщеря си Рада, която можеше да бъде трето поколение актриса.
Рада, дъщеря на Мартина Вачкова и внучка на неподражаемия любимец на публиката Григор Вачков, влезе в Художествената академия в специалността “Скулптура”, после се прехвърли в “Плакат”.

В първото си интервю в живота си Рада ми каза, че никога не е имала желание за артистични изяви, защото като малка била много срамежлива. По-късно все пак се появяват тайни помисли към актьорството, обаче не ги споделя с никого.

Но пък изкуството винаги й било интересно и започва да рисува. Когато кандидатства в Художествената академия, си мисли и за специалността “Сценография” в НАТФИЗ, но все пак надделява любовта към рисуването.

Александър Колев  е син на Тодор Колев
Александър Колев е син на Тодор Колев
Александър Колев - синът на Тодор Колев от брака му с Йорданка (втората съпруга), не става актьор като баща си и сестра си Албена, която пък е дъщеря на актрисата Адриана Палюшева и първа съпруга на Тодор Колев.

Александър е наследил музикалността на родителя си. Пред цигулката обаче е избрал ударните инструменти - свирил е с няколко “банди” в нощни заведения.

Красимир - първородният син на Петър Слабаков
Красимир - първородният син на Петър Слабаков
Първият син на Петър Слабаков - Красимир, е дърворезбар. Завършва Националната художествена академия през 1982 г. Участва в повече от 60 национални и регионални изложби. Представял е свои творби в съвместни художествени изложби в САЩ, където в продължение на дълги години живее и работи със съпругата си Мария, която е завършила “Дизайн”.

Там още в началото Красимир вади страхотен късмет - постъпва на работа в компания, която е наета

да прави дизайна

в дома на

Джани Версаче

След 21 години зад океана носталгията побеждава и двата се връщат. Сега живеят в къща в странджанското село Фазаново, обитавано и от актьора Юри Ангелов. Синът Красимир Слабаков - Стефан, е художник и живее в САЩ.

Георги Георгиев - Гец със синовете си Иван (вляво) и Данаил на снимачната площадка на филма “Последният ерген”
Георги Георгиев - Гец със синовете си Иван (вляво) и Данаил на снимачната площадка на филма “Последният ерген”
Георги Георгиев - Гец, също има двама сина - Иван и Данаил, но от една майка - Цена. В семейството се пази снимка, на която Иван е със счупена глава, а по-малкият с 4 години Данаил - със счупена ръка. Двамата били много луди и заради това чести гости на “Пирогов”. Веднъж докторът попитал: “Само тия двамата ли ще ми водите, няма ли и други?”.

Още от малки баща им ги взима със себе си на снимачната площадка. Повлиян от магията там е само Иван. Той става сценарист, режисьор, продуцент и преподавател, снима се и като актьор. Умира на 4 август 2015 г. от тежък стомашен кръвоизлив.

За разлика от Иван, Данаил не проявявал почти никакъв интерес към киното и снимането на филми. Завършва контрабас в Консерваторията в София, след което специализира в Австрия. Печели стипендия за Бъркли колидж в Бостън и там учи поп, рок, джаз, както и филмова музика. Сега живее и работи в голяма звукозаписна компания в САЩ.

Любо Чаталов има дъщеря от брака си с българката Анелия и двама сина от финландското си съпружеско приключение. Ваня избира професията на майка си Анелия - икономика. От много години живее в Нова Зеландия, където със съпруга си българин работят за местния клон на фирмата “Сушард”.

На другия край на света - в Африка, е Микаел Чаталов. Той е етнолог и от няколко години работи в Замбия, където е в екип, изучаващ живота на малко известно местно племе. Казал на баща си, че замбийките са много красиви.

Чаталов му припомнил, че от тази част на земята е тръгнал СПИН-ът, но Мика го успокоил, че приятелката му е англичанка.

Матиас, по-малкият син на Любо, искал да стане като Стоичков, но болки в адукторите и други травми го принуждават рано да приключи с футбола. Сега преподава физкултура в едно училище.

Не наследиха професиите на родителите си и Павел - син на Ваня Цветкова от брака и с каскадьора Павел Дойчев, дъщерите на Георги Русев, както и на Констнатни Цанев и Мария Кавърджикова, а също и дъщерята на Гинка Станчева.

Също и синовете на Мирослав Миндов и Кирил Господинов от първия му брак и на Иван Иванов пак от първия ме брак...

И още, и още...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X