Напишете дума/думи за търсене

5 крайно любопитни факта за легендарния Рафаел Надал

В света на тениса винаги е имало редица изключително талантливи и класни играчи, но малцина се доближават до уменията на Ел Матадор - Рафаел Надал. Роденият на остров Майорка тенисист е считан за един от най-великите играчи, които някога са стъпвали на корта, като цифрите говорят достатчно. Със заработени над 115 милиона долара от наградни фондове, златен медал от олимпийски игри и зашеметяващите спечелени титли в своята кариера, той се нарежда между другите най-велики в спорта - Джокович и Федерер.

Но освен това Рафа Надал е единственият тенисист печелил турнира от големия шлем на Ролан Гарос рекордните 12 пъти, като последната титла за испанеца в турнира дойде на тазгодишното издание. Именно заради невероятните успехи на корта Ел Матадор винаги се е радвал на особено медийно внимание. Затова днес решихме да ви представим 5 наистина любопитни факта за големия тенисист, които може би не знаете.

1. Надал все още живее в родния си град

Тенденцията при повечето звезди в тениса е да избират конкретни държави, които предлагат своеобразен данъчен рай за хората, които живеят в тях. Противно на очакванията обаче Рафа Надал не се интересува от пестенето от данъци и той продължава да живее на остров Майорка. И по-конкретно, той все още пребивава в родния си град Манакор на едноименния испански остров. Това е и мястото, където живеят и са живели неговите родители, баби и дядовци и предци.

2. Футболна страст към Реал Мадрид

Подобно на свои колеги в света на спорта като Фернандо Алонсо, Матадора е запален почитател на най-титулувания испански отбор по футбол, а именно Реал Мадрид. Въпреки слабите изяви на тима в последно време и не особено оптималните прогнози за успех на тима в Ла Лига през този сезон, Надал продължава да подкрепя Белия балет. А в контраст с формата на любимия му тим, според конкретните залози за тенис, Рафа е сочен за фаворит относно спечелването на титлата от Ролан Гарос през 2020-а. Но дали Рафа ще се докаже като пореден неуспорим шампион, предстои да видим.

3. Той притежава фондация на негово име

Извън корта Ел Матадор може да се похвали с воденето на една изключително благородна кауза посредством неговата едноименна фондация. Основната цел на фондацията е да подпомага хора в неравностойно положение, като от нейното създаване до момента тя е успяла да помогне на над 500 души в Индия и Испания. Интересно е да се отбележи, че приятелката и майката на Надал също взимат активно участие в благотворителните дейности на фондацията.

4. Рафа има стероид, кръстен на негово име

Едва ли за много хора има някаква връзка между космоса и тениса, но през 2008-а Международния астрономически Съюз кръсти астероид на името на Рафаел Надал. Точното наименования, което учените дават на астероида, е Rafaelnadal, като тогава самият Надал е поканен в обсерваторията на остров Майорка, за да види с очите си едноименния астероид, който се намира някъде между планетите Марс и Юпитер.

5. Той е внук на легендарен футболист на Барселона

Определено може да се каже, че спортът тече във вените на Рафа, защото негов вуйчо е легендарният защитник на Барса - Мигел Надал. Бившият бранител на каталунците е считан за един от най-коравите бранители в испанския футбол изобщо, като освен за тима на Барселона той се се състезавал още и за родния му клуб Майорка.

X