Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за биопродуктите

За по-добър и балансиран живот човек трябва да знае какво яде и какво съдържа всяка една храна. Наистина ли биопродуктите са по-здравословни? Заслужават ли си разходите? Разберете какво означават етикетите и кои храни ви дават най-голяма стойност.

Какво всъщност стои зад термина "био"?

Терминът „био“ се отнася до начина, по който се отглеждат и преработват био продукти. Докато регламентите се различават в различните страни, най-общо биологичните култури като биозеленчуци и биоплодове - трябва да се отглеждат без употребата на синтетични пестициди; да не съдържат гени, които са следствие на биоинженеринг, т.нар. ГМО; да не се третират с торове на нефтена основа и торове на основата на утайки от отпадъчни води.

Животните, отглеждани в биосреда за месо, яйца и млечни продукти, трябва да имат достъп до открити пространства и да се хранят с екологично чисти фуражи. Не бива да не им се дават антибиотици, хормони на растежа или други животински странични продукти.

Какви са ползите от консумация на биопродукти?

Начинът, по който храната ви се отглежда или не, може да окаже огромно влияние върху вашето физическо и емоционално здраве, както и върху околната среда. Биохраните съдържат по-полезни хранителни вещества, сред които са антиоксиданти, витамини, фибри и т.н. Избирайки биозеленчуци пред конвенционално отглежданите такива, ще намали шансовете за развитие на алергии.

Биохраната има в състава си по-малко пестициди. Химикали като фунгициди, хербициди и инсектициди са широко използвани в земеделието и остатъците остават върху (и в) храната, която ядем.

Биопродуктите често са по-свежи, тъй като не съдържат консерванти, които ги правят по-дълготрайни. Органичната продукция в повечето случаи се гледа в по-малки ферми в близост до мястото, където се продава.

Чистото земеделие е по-щадящо за екосистемата. Екосъобразните земеделски практики редуцират замърсяването, запазват чистотата на водата, ограничават ерозията на почвата, повишават плодородието на почвата и изискват по-малко енергия. Селското стопанство без ползване на пестициди е по-безопасно и за птиците и животните в близост, както и за хората, които живеят около фермите.

Биомесото и млякото са по-богати на определени хранителни вещества. Резултатите от европейско проучване от 2016 г. показват, че нивата на някои хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини, са били до 50 процента по-високи в органичното месо и мляко, отколкото в широко разпространените стоки.

Органичната храна е без ГМО. Генетично модифицирани организми (ГМО) или генетично модифицирани храни са растения, чиято ДНК е променена по начини, които не може да се срещат в природата или при традиционното кръстосване, най-често с цел да бъдат устойчиви на пестициди или да произведат инсектицид. При покупка на биопродукти като безглутеново брашно си гарантирате, че те не съдържат подобни изменения и елементи.

Затова ето една препоръка: направете всичко възможно, за да си купите биопродукти.

Макар да знаем, че това не е възможно винаги, но става по-лесно и по-достъпно с появата на повече биомагазини. Така че, ако имате възможност, опитайте се да закупите органични стоки, за да може да подкрепите собственото си здраве и здравето на всички останали.

X