Напишете дума/думи за търсене

Есенно почистване на организма с натурални продукти

Негласно сме приели, че преходните сезони изискват голямо почистване – къщата, двора, шкафовете, чекмеджетата, прозорците. И това никак не е случайно. Този порив е част от хармонията в природата. Телата, умовете, душите ни се подготвят за горещото лято или за студената зима. През пролетта птичките свиват гнездата си, а през есента отлитат на юг.

Есента плавно и леко ни поднася зимата. Щедро ни дарява с плодове и зеленчуци, които да приберем за зимата. Наред с традиционното приготвяне на зимнина се заемаме с изчистването на мазето и дома, мием прозорците, тупаме килимите, подреждаме гардеробите. Чистим си своето гнезденце и го правим някак по-уютно и топло за студената и дълга зима.

А защо не правим това и с телата си? Щом решаваме, че къщите ни имат нужда от есенно почистване, защо това да не важи и за телата ни? Всъщност нашият организъм има свои собствени механизми за пречистване - чрез черния дроб, чрез бъбреците, урината, изпражненията, потта. Условието да подържаме в отлична кондиция тези системи, повишава значително качеството ни на живот и здравословното ни състояние. Може би никога не сме били изложени толкова много на вредни химични влияния, както сега. Освен това умората, стресът, алергиите, главоболието, проблемите с храносмилането, проблемите с кожата, слабостите на имунната система са само бегла част от напрегнатото ни ежедневие.

Запекът е едно от най-честите проявления на организма на нуждата от пречистване. Тялото ни има проблем и дава сигнали за него. Запекът, макар и рядко споделян, е много срещано заболяване. Счита се, че между 10 и 30 % от възрастното население страдат от запек, а от 3 до 5 % имат такъв проблем постоянно (така нареченият хроничен запек). Най-често се среща при жените (дължи се на хормонална нестабилност) и при възрастните хора (заради обездвижване, начин на хранене и на определени странични ефекти от някои лекарства). Нередовното изхождане може да предизвика натравяне на организма, както и редица други проблеми: апендицит, лош дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата, разширени вени, газове, главоболие, хемороиди. Важно е червата да се изпразват редовно. Дебелото черво натрупва отпадни продукти. Антигените и токсините на чревните бактерии и несмляната храна могат да допринесат за развитието на захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, кандидоза, улцерозен колит.

За да помогнем на тялото си по-добре да се справи с есенното почистване, може да спазваме няколко прости правила:

- Да си създадем навика да ядем храни, богати на фибри – например пълнозърнестия хляб;

- Да се храним с бедни на мазнини храни;

- Да се намали алкохолът;

- Да се намалят или спрат цигарите;

- Да се правят физически упражнения и да се ходи пеш;

- Да се пие много вода (ако в чашата вода добавите резенче лимон, още по-пълноценно ще помогнете на тялото си да се справи с токсините);

Освен това може да си помогнем и като се доверим на природата. Растенията могат да ни дадат сигурно, естествено и доказано във времето средство за здравословен начин на живот. Съществуват много билки, които от хиляди години се използват като мощни детоксикатори на тялото – на кръвта, на черния дроб, на бъбреците и такива, които спомагат за по-доброто храносмилане, усвояване на нужните вещества и отделяне на токсините.

Псилиумът е билка, която се използва от стотици години от аюрведическата медицина и е известна със своите качества на отличен детоксикатор, спомагащ отделителната система. Освен това е един от малкото абсолютно безвредни лаксативи. Не води до зависимост и не предизвиква лениви черва. Неговите качества се дължат на разтворимите и неразтворимите фибри в обвивките на семената му. Те имат способността да набъбват в червата, да образуват гел, който лесно „присвоява” отпадните вещества и ги „извежда” извън организма. Именно заради набъбването фибрите създават чувството за „пълен стомах” и значително намаляват апетита. Фибрите на псилиума действат като метла, която измита токсините, залавяйки ги и извеждайки ги по гастро-чревния тракт. Важното при приема на тази билка е пиенето на много вода, за да могат да се създадат условия на набъбване на фибрите. Действието е бавно, но безопасно и сугурно.

Laxal” е фитопродукт, създаден на базата на органичен псилиум. Не съдържа изкуствени оцветители, добавки и консерванти. Трайно регулира моториката на червата, като не дразни, не причинява спазми и болки. Може да се използва дълго време, без никакви странични ефекти. Може да намерите без рецепта в аптеките или онлайн на https://botanic.cc/products/laxal/ директно от производителя.

Чистата, растителна основа е добра предпоставка за чист организъм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X