Напишете дума/думи за търсене

Фрея Райдингс – концерт за дислексия и пиано

В писането на песни с вокален нерв тя прилича на Адел, но текстовете й не носят отпечатък от смачканите топки на бившите й гаджета. В отношението към любовта и сбъдването на музикалната си приказка Фрея Райдингс е като съвременна героиня от роман на Джейн Остин. Пътят й е осеян с кавър партита тип «Отворен микрофон» и тайни концерти в лондонското метро, докато успехът не я измъква от анонимността на пробитите барове за денонощие. Ракета носител към голямата сцена за Фрея се оказва Купидон, но не под формата на мускулест отличник от «Оксфорд», а като телевизионно шоу за двойки. Love Island, което българската публика помни като скорострелно залезлият от ефира на Нова „Островът на изкушението“, завърта три песни на Райдингс в най-драматичните си моменти. Една от тях – Lost Without You, сваля Florence and the Machine с тяхната тема от „Игра на тронове“ от върха на британския Shazam. Останалото е история за летящия старт на едно момиче, което общува по-добре с пианото, отколкото с хората.

Коя е новата звезда на брит музиката

Фрея Райдингс израства в семейство с британско норвежки корени в северен Лондон. Има по-голям брат, който заедно с майка й е дежурно присъствие на всеки неин концерт в Англия. Първият инструмент, към който посяга, е виола, но бързо се отказва, защото той не й позволява да свири и пее едновременно. Сменя го с пианото, като учителите й я зарязват един след друг – заради дислексията си Фрея не може да чете ноти, не запаметява материала и всички я отписват като безнадежден случай. Това я амбицира да започне да създава своя музика.
Детството й е белязано от системни унижения в училище, където Фрея е на дъното на хранителната верига по популярност заради комбинацията от дислексия, наднормено тегло, криви зъби и рижав цвят на косата. „Стоях на една пейка, гледах готините деца как се забавляват и изпитвах отчайваща нужда от приятел. Нямах си никой и по време на обедните почивки се затварях в кабинета по музика, за да свиря на пиано. Така намерих бягство от реалността в музиката“, казва изпълнителката. Комбинацията от затворено пространство и пиано има лечебен ефект върху лондончанката и досега – когато иска да се почувства по-добре, се затваря и започва да пее.

Церсей от „Игра на тронове“ я режисира

С Лина Хейди и Мейзи Уилямс
С Лина Хейди и Мейзи Уилямс

Първият си практически урок по актьорско майсторство Фрея получава не в легендарното BRIT School, а от Лина Хейди. Актрисата, която светът познава като манипулативното чудовище Церсей Ланистър от „Игра на тронове“, е жесток меломан и в разгара на култовия сериал на HBO успява да се снима във видео на приятелите си от Kasabian. Бунтарският й дух и чувство за самоирония са опитомени от разтърсващата изповед на Райдингс в You Mean The World To Me. Хейди се свързва директно с Фрея и й предлага да режисира видеото, в което певицата на няколко пъти избухва в плач. Песента е посветена на майка й, която наскоро е прескочила бездната на смъртта. „Лина ме преведе като жонгльор през това състояние, бях съкрушена и на ръба да спра снимките. Преживявах отново страха и агонията, които изпитахме с майка ми на легло. Лина ми показа как да овладея сълзите и да предам посланието си по най-точния и директен начин“, разказва Райдингс. Съдбовната им среща се случва тази пролет, на финалната права от завършването на едноименния албум, дистрибутиран и у нас. Във видеото е привлечена и друга звезда на кървавия фентъзи епос – Мейзи Уилямс, която феновете познават като първата шпага на Севера - Аря Старк.

Микрофонът е ваш

Фрея прави първото си участие в Нощ на отворения микрофон в квартален пъб в Лондон, когато е на 12. В следващите 10 години се издържа с това. Дебютният й албум Live at St Pancras Old Church (2017) е записан в един от най-старите символи на християнството в Англия. Храмът се намира в Камдън и в двора му The Beatles правят легендарната си фотосесия за The White Album и сингъла Hey Jude. На същото място два концерта изнася и Сам Смит, малко преди да се превърне в глобална звезда. След концерта Фрея тръгва на първото си хедлайн турне във Великобритания. До този момент е била подгряващ изпълнител на Tears for Fears и Луис Капалди.
Въпреки лавинообразно растящата й популярност в САЩ и неизменното присъствие на нейни песни в личния плейлист на Тейлър Суифт в Apple Music, Райдингс не спира да изненадва феновете си с гигове на публични места като метростанции и автобусни спирки.

Актуалният сингъл на Фрея Castle я превръща в първата жена артист, която оглавява стрийминг класациите с абсолютно авторско парче. Райдингс създава всяка от 12-те композиции в албума абсолютно сама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X