Напишете дума/думи за търсене

Как безгрешно да изберем печка или фурна

Източник: Pixabay

Печката и фурната представляват важна инвестиция не само за твоята кухня, но и за твоя стил на живот. Без значение дали си търсиш модел на газ или ток, ще ти представим най-търсените характеристики, на които трябва да обърнеш внимание при избора на твоя нов кухненски уред.

На първо място да определим основните типове уреди за готвене в зависимост от тяхната роля:

Фурна – това е уред за готвене, предназначен за печене. Може да бъде самостоятелена или вградена, с вграден отгоре котлон или без такъв.

Котлон – характеризира се с хоризонтална работна повърхност, която подгрява съдове с помощта на газ или електрически ток. Може да бъде отделен от фурната или вграден в общо устройство с нея.

Печка – уред, изграден от двата отделни елемента, посочени по-горе. По света по правило тези уреди са снабдени с котлони, работещи на газ.

Без значение дали си търсиш уред на газ или ток, опциите са разнообразни. Следва да откриеш кои са котлоните, фурните или цялостните печки, които са най-подходящи за теб.

Котлон

Електрическият котлон може да бъде с бобина, стъклокерамичен или на електромагнитна индукция. Първият вид е снабден с бобина, която трансформира електричеството в топлина. Това са най-разпространените електрически котлони поради лесната им употреба.

Стъклокерамичните котлони са по-бързи и се почистват по-удобно, но трябва да се внимава с тях, тъй като се надраскват лесно. Индукционните котлони пък са най-сигурни и са изключително бързи, но се нуждаят от специални съдове, за да работят.

Котлоните на газ готвят равномерно, но са малко по-бавни от електрическите, макар че някои модели са оборудвани с високоефективни горелки.

Фурна

Фурната може да бъде електрическа или да работи на газ.
Фурните на газ готвят по-неравномерно в сравнение с електрическите, но газовите изпарения осигуряват по-висока влажност, подходяща за приготвяне на сочни пържоли или сиропирани сладкиши.
Електрическите фурни идват с разнообразие на моделите, всеки със своите спецификации и специални функции. Много от тях разполагат с каталитична или пиролитична функция за самопочистване. Пиролитичната функция загрява фурната до много висока температура, докато остатъците от храна и мазнина във вътрешността не се превърнат в прах, който може лесно да бъде почистен с парцал. Към тази функция се добавят и програмите за пица, функцията за грил, както и много други, които могат да направят лесно управлението на фурната чрез електрическия панел.

Печка

Една готварска печка може да има както котлон на газ, така и електрическа фурна, а може и двете неща да работят с газ. Извличайки предимствата и на двата продукта, печката е перфектното решение тогава, когато имаш нужда от електрическа фурна и от газов котлон.

Ако не е от моделите за вграждане, печката се монтира лесно, като в повечето случаи не е необходима намесата на професионален инсталатор. По-новите модели изискват достъп до източник на електричество както за електрическата фурна, така и за вграденото устройство за запалване на газта.

Покупката на уред за готвене зависи най-вече от предпочитанията на хората, които ще го използват. Затова трябва да изберете онази фурна или печка, която ще работи най-добре за вас и която разполага с функциите, от които най-често се нуждаете във вашия дом.

X