Напишете дума/думи за търсене

Класическо нямо кино с джаз на живо

Гьоте институт стартира инициативата KLANGKINO, в рамките на която ще представя класически неми филми от Германия със съвременна музика на живо. Началото е с легендарния документален филм „Берлин – симфония на големия град“ на Валтер Рутман с музика от Антони Дончев 3UP Трио.

KLANGKINO Vol. 1
Берлин - симфония на големия град (1927, реж. Валтер Рутман)
Музика на живо от Антони Дончев 3UP Трио

Събота, 29.02.
Начален час: 20:00 ч.
Кино „Влайкова“, ул. „Цар Иван Асен II” 11
Билети: 10 лв. на входа или предварително на бара на „Чайната“ (във фоайето на кино „Влайкова“)

В началото на новото десетилетие и с поглед към културата на 20-те години на миналия век, Гьоте-институт стартира новата музикално-филмова инициатива Klangkino. В рамките на проекта немите филми отпреди век ще се завърнат на голям екран с музика на живо, както се е правило и преди 100 години. Вместо класическа филмова музика прожекциите ще са съпроводени от съвременни изпълнения, джаз импровизации и електронни dj сетове.

Началото на Klangkino ще бъде на 29 февруари с легендарния филм „Берлин – симфония на големия град“ от 1927 г. на Валтер Рутман. Филмът е портрет на Берлин от 20-те години и проследява динамичния живот на германската столица в рамките на едно денонощие. Освен визуален шедьовър, филмът е и исторически документ за Берлин преди бормбардировките от Втората световна война и за живота на хората в началото на века.

Музиката на живо ще бъде в изпълнение на Антони Дончев 3UP Трио (Антони Дончев – пиано, Росен Захариев – тромпет и Димитър Семов – барабани), които с джаз композиции и импровизации ще допълнят пътуването във времето до Берлин – онзи от началото на 20-ти век и другия, както го познаваме днес.

Съвсем логично, мястото е едно от най-старите и автентични кина в София – „Влайкова“, а партньор за музикалната програма е „Чайната“, която от края на 2019 г. се премести във фоайето на киното и оттогава го обживява с джаз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X