Напишете дума/думи за търсене

Защо е по-добре да се почиства по-рядко – няколко здравословни причини

94% от хората по света смятат, че е много важно да се поддържа чистота в дома си. За целта отделят няколко часа за почистване седмично.
Но последни научни изследвания показват, че е добре да се изключат някои домакински задължения от списъка с неща, които трябва да се правят седмично. Знаете ли, че е вредно да се гладят някои неща и да се почистват твърде често други?

• Гладенето на чаршафи и калъфки за възглавници е доста уморително занимание, но е и излишно. Чаршафите и завивките, които са гладени, не абсорбират влагата и не „дишат” добре. Причината е в това, че гладенето променя структурата на материята. Прането разхлабва влакната и налягането на ютията ги компресира при високи температури.

• Запалените почитатели на реда са склонни да гладят и кърпите. Но ако искате да убиете бактериите, по-добре ги изперете на висока температура. Но стойте далеч от омекотителя - кърпите абсорбират по-лошо водата след пране с него.

• Все още има много дебати за това дали има нужда от гладене на бебешки дрехи. Парата е в състояние да убие бактериите, но бебето не се нуждае от прекомерна стерилност, а за деца на по-голяма възраст е излишно.

• Прекалено щателното почистване може да бъде опасно за вашето здраве. Определен брой микроорганизми са необходими за формирането на имунитета. Откакто се появиха домакински почистващи препарати, алергиите са се увеличили.

• Много хора са свикнали да мислят, че тоалетната е най-мръсното място в къщата. Всъщност това не е вярно - достатъчно е да измиете тоалетната чиния с дезинфектант веднъж седмично. По-добре е да отделите времето, което спестявате, за почистване на кранчето на чешмата в кухнята – върху батерията има 44 пъти повече микроби.

• Ако постоянно чистите апартамента и съдовете, може да получите контактен дерматит. Това дразнене на кожата е реакция от вода и химически елементи, които съдържат различни почистващи препарати.
• Миете ли пода на парцал с ръце, застанали на колене? Откажете се от този лош навик. Това може да доведе до проблеми със ставите. Не е случайност това, че бурситът някога се е наричал „коляното на домакинята“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X