Напишете дума/думи за търсене

Как да преживеем карантината без стрес в семейството?

Карантината и изолацията са неприятни, но необходими мерки. По всичко изглежда, че в следващите седмици много от нас ще трябва да живеят в затворено пространство с членовете на семейството и пълни с енергия, изискващи внимание деца.

Защо е трудно да бъдем с близките си твърде дълго?

Със сигурност сте забелязали, че след дълъг разговор хората се уморяват един от друг. Психолозите смятат, че това е нормално. Може би не е много хубаво, но това е в нашата природа. Ако разберем и приемем това, тогава ще ни бъде по-лесно.

Защо се случва това? От една страна, човек се нуждае от промяна на пейзажа и личния живот - това помага да се възстановят и „усвоят“ всички скорошни истории. От друга страна, е включен и още един интересен психологически механизъм. Ние сме така устроени, че постоянно виждаме в близките си техните „сенчести процеси“, слабости и трудности. Почти винаги ни е трудно да го понасяме, искаме да го поправим и не можем.

Нерядко наблюдаваме как синът ни мързелува, дъщеря ни прави разни гримаси, съпругът мълчи и не общува. Най-често хората започват да се ядосват на близките в ситуацията, понякога без да разбират защо. А това просто изчерпва ресурса на вниманието към близките и конфликтът между идеалната картина и реалността нараства. Затова имаме нужда от почивка един от друг и превключване към различни неща, за да може да се успокоим и да наберем сила.

Снижете летвата на очакванията, временно

За да се ядосвате по-малко на любимите хора, намалете очакванията си от тях поне временно. Не се опитвайте спешно да превъзпитате, коригирате, да възстановите това, което не ви допада. Изгонете идиличните представи на семейния живот от мозъка си. Сега вашата основна задача е спокойно да преминете през стресовия етап: просто бъдете близо до членовете на семейството си.

Уловете щастливите мигове

Опитайте се да уловите моментите на щастие - усмивките на децата ви, миризмата на косата на половинката, книгата преди лягане, сутрешната суматоха, познатите гласове. Насладете се на всичко, което можете. Помислете колко ценно е, че сте всички заедно, че ви има.

Все по-често хората пишат в социалните мрежи, че карантината ни помага да „видим“ важното, че не напразно сега сме затворени със собствените си семейства. Може би това е шанс да спрем, да почувстваме със сърцето си чрез суматохата и безпокойството, че важните неща - любов, грижа, човечност - са много прости и винаги има място за тях.

Останете сами

Опитайте се да се уединявате и дайте на близките хора отделно пространство и отделно време. Бъдете в различни стаи, постойте сами в кухнята или в банята. Нека всеки член на семейството да може да остане в „пашкула си“ - може би, докато чете книга или играе компютърна игра, работейки от дома или отмятащ домакински задължения. Не тормозете близките със спешни въпроси и напомняния. И се грижете за себе си.

Облекчете стреса

Облекчете емоционалния стрес колкото можете: разходка до магазина, джогинг или гимнастика у дома, компютърни игри, слушане на музика със слушалки, вихрушен танц, добър филм, любима книга на удобния матрак в любимото легло.

Поддържайте режима на деня и ежедневните ритуали

Дори ако никой в семейството не трябва да става в седем сутринта и да се облича за училище или офиса, продължете да поддържате реда и режима на обичайния ден. Определете адекватно време за ставане, почистване на къщата, време, в което децата ще пишат домашните си, ще работите, време за вечеря или закуска. Следвайте без фанатизъм изпълнението на обикновените домакински работи. Това ще помогне да се избегне хаоса в делата и чувства, да се балансира състоянието на децата и възрастните.

Пропъждайте тревожните мисли

В света сега наистина се случват тъжни неща. Но какво ще се случи в малкия свят на вашето семейство, до голяма степен зависи от вас. Ако се тревожите, не четете новините, не отваряйте публикации с шокиращи снимки или случаи. Вашата задача сега е да намалите собственото си ниво на стрес, това е необходимо за психичното здраве и стабилността. В спокойно състояние вие сте много по-необходими както за собственото си семейство, така и за света около вас. Не забравяйте, че хората вече са минавали през кризи много пъти и след трудностите са настъпвали безопасни времена. Погрижете се за себе си, грижете се за семейството и близките си, опитайте се да се отпуснете и да се насладите един на друг в това странно за всички нас време.

X