Напишете дума/думи за търсене

Как да запазим зеленчуци, сирена и подправки свежи за дълго време

Търсите в хладилника свежите продукти, които сте закупили преди седмица, но в крайна сметка намирате гнили и увехнали храни.

За щастие има прости трикове, които ще ви научат как правилно да съхранявате бекон, как да накарате морковите да издържат по-дълго и още прочее елементарни, но полезни начини за дълъг живота на хранителните продукти.

1. Пресните подправки
• Напълнете чаша с вода и потопете билките. Приберете в хладилника. Така ще ги запазите свежи 3-4 дни.
• Ако искате да запазите билките си свежи за повече от 4 дни, нарежете ги на ситно, сложете във формички за лед и залейте със зехтин. Приберете във фризера.

2. Зеле
Съхранявайте зелето в най-долното чекмедже в хладилника, а не в найлонов плик. По този начин то ще остане свежо до 2 седмици.

3. Маруля и спанак

И марулята, и спанакът трябва да се измият преди съхранение. Измийте ги със студена вода и ги поставете в стъклени купи, на дъното на които има постлана хартия. Покрийте плътно с прозрачно фолио и съхранявайте в хладилника.

4. Лук
Съхраняването на лука в хладилника не е добра идея заради влагата. Освен това целият хладилник и другите продукти ще започнат да миришат на лук. Дръжте го в телена кошница, защото има добра вентилация. По този начин ще остане свеж с месеци. Никога не го съхранявайте заедно с картофите, защото те ще се скапят по-бързо.

5. Кашкавал
Пластмасовата опаковка е врагът за кашкавала, а решението е восъчна хартия. След като отворите продукта, увийте го във восъчна или пергаментова хартия, а след това го поставете в найлонов плик.

6. Хляб
Пластмасовите калъфи, опаковки и торбички са най-лошите варианти за съхранение на хляб. Най-добрият начин е да го увиете с чиста кухненска кърпа и да го съхранявате в кутия за хляб или микровълнова печка. Това не само възпрепятства процеса на образуване на мухъл, но и ще му помогне да остане мек.

7. Моркови
Ако морковите имат листа, отрежете ги преди съхранение. Без тях ви ще останат свежи и здрави за много по-дълъг период. Не ги съхранявайте в найлонови торбички, а ги оставете в най-долното чекмеджето на хладилника.

8. Горски плодове
Ако миете горски плодове и ги държите в пластмасов или стъклен съд, дори в хладилника, те ще започнат да плесенсват по-бързо. Избягвайте да миете плодовете до момента, преди да ги използвате. Съхранявайте ги в контейнер с добър въздушен поток като гевгир.

9. Гъби
Ако купувате гъби в пластмасов контейнер, веднага ги извадете от контейнера. Измийте остатъците от замърсяванията и ги разстелете на един слой, за да изсъхнат. След като изсъхнат, ги увийте в хартиени кърпи и ги поставете в хартиена торбичка. Приберете в хладилника, докато не ги използвате.

10. Бекон
След като отворите бекона от оригиналната му опаковка, не го дръжте повече там. Ако го направите, шансовете за образуване на бактерии са много високи. За да избегнете това, може да използвате няколко различни метода:
• Замразете го в херметически контейнер или добре завита, затворена пластмасова торбичка.
• Вакуумирайте бекона и го съхранявайте в хладилника или фризера.

11. Месо
Ако не искате да замразите месо и планирате да го използвате в следващите няколко дни, тогава има просто решение. Поставете парчето месо в пластмасов съд и го напълнете със зехтин. Маслото ще запази месото и в същото време, ще го направи още по-вкусно. За да го мариновате, добавете всякакви билки, които харесвате. Това ще запази месото свежо до 3 дни, но не се отнася за смляното говеждо месо.

12. Краве и овче сирене
За да издържат по-дълго тези продукти, съхранявайте ги в саламура.

13. Лимони
Лимоните трябва да се съхраняват в найлонов плик в хладилника. По този начин те ще останат свежи до един месец. Просто не ги подреждайте плътно. Те се нуждаят от достатъчно пространство, за да циркулира въздухът. Ако ги държите на стайна температура, те ще останат свежи в продължение на една седмица.

14. Праз
Заравянето на праза в почва е най-добрият начин да го запазите свеж. Съхранявайте на студено и тъмно място и поливайте почвата от време на време.

15. Банани
Увийте кората им с пластмасово фолио. Така няма да потъмнеят и да станат кашави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X