Напишете дума/думи за търсене

Спас Кьосев отбелязва 15 години в „По света и у нас“

Снимка: Десислава Кулелиева

Водещият на централна емисия новини на БНТ е минал през школата на CNN и е носител на няколко престижни награди за журналистика, сред тях и такава от жури на BBC

Спас Кьосев е едно от лицата на централна емисия новини на БНТ. Години наред е екранен партньор на Радина Червенова, а от две заедно с Филипа Иванова споделят важната информация със зрителите на обществената телевизия.

Той попада в нюзрума на редакцията с най-голямо обществено доверие през далечната 2005 г. Явява се на обявен конкурс за водещ на „По света и у нас“ и оттогава вече 15 години води централната емисия новини. 7 години паралелно с новините работи и в публицистичното ток-шоу „БНТ такси“, за което има над 600 предавания. С интервюта от „БНТ такси“ печели престижната международна награда на Асоциацията на Европейските телевизии - CIRCOM 2011 в категория „Изгряваща звезда“, като жури на конкурса са експерти от BBC. През 2012-та година e избран за едномесечна обучителна специализация в централата на CNN, Атланта. През 2013-та г. отново с „БНТ такси“ печели наградата в категория „Особен поглед“ на конкурса за телевизионна журналистика „Свети Влас“. През 2016-та година „БНТ такси“ кандидатства с идеи и печели финансиране от Европейската комисия, като част от мащабния проект на БНТ - „Парламентът на Европа“. За месец, Спас и екипът му обикалят цяла Европа и излъчват серия документални филми.

За Спас животът е балансиран между работата и семейството. През последните три години става баща на две момчета. „ С майка им ги гледаме сами. Денят ни започва около 6:00 -7:00 часа сутрин, защото бебето ни буди. Когато можем, правим сутрешна разходка всички заедно, после отивам в БНТ и ако съм само на централни новини, това означава на работа до 21.00 часа (иначе до 23:00 или 24.00 часа, когато съм на късна емисия) бързам да се прибера и да помогна с къпането на децата и приготвянето им за сън. Често лягаме около 1:00. А какво правя, когато отида в БНТ, всеки може да прецени по резултатите“, усмихва се журналистът.

В работата си Спас черпи вдъхновение от отиващия си аналогов период: „Онова време е много по-честно! Тогава журналистите е трябвало сами да откриват, отсяват и трупат в себе си информацията, за да бъдат компетентни, когато им се наложи да застанат пред зрителите. Предимство е имал този, който знае повече. Сега всички сме равни пред Гугъл и след Гугъл и това важи не само за журналистиката“.

Запален по баскетбола и печелил награди като състезател, макар и непрофесионалист, съвсем логично Спас Кьосев, мечтае да направи интервю със знаменития Майкъл Джордан – Въздушния.„ Бих го попитал - какво го държи на земята, откъде събира неизчерпаемия си глад за живот, победи и самоусъвършенстване, дори и след като е постигнал всичко? Да се надяваме, че скоро журналистът ще може да зададе лично тези въпроси на голямата баскетболна звезда.

X