Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да режем сиренето в зависимост от вида му

Има цял списък от различни видове сирене. И със сигурност е много важно как се реже този деликатен продукт. Ако го правите неправилно, просто ще го съсипете. За да не се случи това, трябва да знаете тайните на нарязването на различните видове сирене.

Оказва се, че техниката на нарязване на сирене директно зависи от неговата форма. Ако пренебрегнете този ключов момент, най-вероятно няма да може да се насладите напълно на аромата и богатството на вкуса на този или онзи вид сирене.

Някои видове сирене имат специфична структура и не са лесни за рязане. Те или се рушат, или досадно се залепват за ножа, или губят първоначалната си форма. Ето някои трикове, които може да са ви полезни.

Кръгли, малки и плоски сирена

Преди да нарежете меки кръгли сирена, трябва да поставите ножа в гореща вода.
Малко меко сирене като камамбер трябва да бъде правилно нарязано на равни, триъгълни филийки (все едно режете торта). Започнете да режете сиренето от средата към краищата. Не забравяйте, че ножът трябва да бъде наточен много добре.

Сирене бри

Сиренето Бри и подобни на него се нарязват на големи филийки и след това се разделят наполовина с помощта на специална струна или перфориран нож. При тази опция за рязане е полезно също да държите ножа в гореща вода. Като алтернатива, намажете острието със зехтин.

Цилиндрично сирене

Такова обикновено е козето сирене. То е нежно и не трябва да се нарязва на много тънки филийки, за да не разваля външния му вид. Ще ви трябва необичайно остър и влажен нож. Препоръчва се да го навлажнявате преди всяко разрязване, така че сиренето да не се раздробява.

Твърдо сирене като манчего

Твърдите сирена традиционно се нарязват на триъгълници. Експертите съветват да се прави това при стайна температура.
По време на производствения процес то се пресова. Плътността му зависи от възрастта: колкото по-старо е сиренето, толкова по-голяма е неговата плътност. Така че, отлежалото твърдо сирене се нарязва със специален нож с две дръжки.

Първо трябва да нарежете главата на сиренето наполовина, а след това на четири части. После всяка част в еднакви триъгълници, дебели пет милиметра.

Пармезан

Пармезанът също принадлежи към твърдите сирена. Обикновено се консумира като добавка към тестени изделия, лазаня и други ястия, свързани с италианската кухня. Пармезанът не е необходимо да се реже (особено за изброените ястия). Може да бъде настърган или нарязан на малки стърготини.

Синьо сирене

Това се отнася за сортовете Roquefort и Dorblue. Тези сирена са полутвърди, с висок процент мазнини. Нарязването им представлява определени трудности. Малко вероятно е да получите перфектни парченца. В този случай е удобно да използвате специален нож за сирене или конец за зъби без аромат.

Как да използвате конец за зъби

Откъснете конеца малко по-дълъг от парчето сирене и „режете”. По този начин няма да има трохи, натрошени парчета и отпадъци от любимото ви сирене. Винаги ще изглежда естетически приятно и апетитно като отделно ястие и като съставка към друго.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X