Напишете дума/думи за търсене

Природни средства укрепват имунната система в сезона на грипа

През студения сезон обикновено чуваме хиляда и един съвета как да се предпазим от грип и настинка, като например да пием прословутия сок от портокал. Вярно е, че по-голямата консумация на витамин С помага за по-силна имунна система и я подготвя да се бори с патогените, освен, че този витамин е и чудесен антиоксидант.

Можем да говорим нашироко за ползите от витамин Е, който повишава имунната реакция. Той се съдържа в пълнозърнените макаронени изделия, ядките, зехтина, зелените листни зеленчуци и хляба.

Но освен с тези витамини, разполагаме и с бета-глюканите, които действат като панацея за поддържането на имунната защита активна и нащрек.

Какво представляват бета-глюканите? Те са хранителни вещества, които изграждат клетъчната стена на дрождите, гъбичките, бактериите и някои зърнени растения като овес и ечемик. Функцията им е главно имуномодулираща. Те повишават устойчивостта на организма на нахлуващите в него патогени – с други думи, помагат за предотвратяване на грипа и настинките например.

Как действат? Технически бета-глюканите активират производството на макрофаги, неутрофили, моноцити и естествени клетки убийци, като така модулират имунния отговор. Това кара защитните ни сили да се задействат и така те са вече активни, когато нашето тяло стане обект на опасна атака.

Коластрата също може да бъде особено полезна през сезона на грипа и простудите. Изследвания демонстрират, че профилактичният й прием може да помогне за намаляване на броя и тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища при децата. Това е в сила и за възрастните. Едно изследване през 2003 г. при мъже на зряла възраст показа, че говеждата коластра значително ограничава риска от инфекции на горния дихателен тракт в сравнение с плацебо. А друго изследване от 2010 година, свързано с продължителни физически тренировки като стресов фактор, демонстрира, че 4-седмичният прием на добавки с говежда коластра помага да се избегне понижаването на вродения имунитет и повишава възстановяването на функцията на неутрофилите.

Коластрата и възпалението. Имунитетът и възпалението вървят ръка за ръка и затова не е учудващо, че коластрата има и противовъзпалителен ефект. Оказва се, че тя е и прекрасен източник на антиоксиданти и растежни фактори, които могат да помогнат за пораждането на здравословна възпалителна реакция в тялото. Говеждата коластра също така намалява активацията на ядрения фактор (NF) kB, който представлява ключов провъзпалителен път.

И не на последно място, консумацията на масло от риган може да предпазва от бактериални инфекции, които често настъпват след прекаран грип. Активното съединение в ригана, наречено карвакрол, има антимикробно действие. Неговото приложение в борбата с грипа и настинките датира от столетия.

Добавянето на няколко капки към вашия сутрешен сок или смути би могло да ви помогне да преборите всякакви лоши микроби, с които сте влезли в контакт.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821.

X