Напишете дума/думи за търсене

Неочакваната любовна история на Павароти и неговата секретарка

"Не заповядвам, моля ви да не пускате тази музика в моя офис!" - крещи Лучано Павароти на 24-годишната си секретарка Николета Мантовани. "Нямам нищо против рока, но тези звуци ме изкарват от равновесие! Особено преди сериозна репетиция." Младата девойка не обърнала внимание на шефа си. Недоволно изхъмкала и оправила очилата си, които са смъкнали на върха на носа й. Легендарният тенор я огледал от горе до долу - дългите й коси били събрани в старомоден кок, а строгият й делови костюм бил изцяло закопчан. Истинска скука, помислил си той и казал: "Знаете ли, Николета, понякога искрено съжалявам, че ви взех на работа. Вие вероятно сте сбъркали вратата, офисът на Дзукеро се намира малко по-надолу!"

Тя вече била свикнала на подобни реплики, но мечтаела за скандал.

Потънала в мислите си, 24-годишната девойка дори не чула, че шефът й я вика. Осъзнала се чак когато видяла зачервеното му от гняв лице пред себе си: "Мило момиче, какво всъщност си позволявате? След 15 минути имам репетиция, а още не съм изпил и глътка зелен чай. Вашата немарливост преминава всякакви граници!" Николета се вбесила и отвърнала: "След като толкова много ви дразня, може би трябва да поговорим за моето напускане?" Лучано Павароти се оказал неподготвен за такъв обрат, защото наистина нещо го дразнело в нея, но като секретарка била безценна.

Винаги го измъквала от сложни ситуации по време на важни срещи за сключване на договори, като му прошепвала точната информация. Помнела наизуст всички дати, цифри и имена на хора, с които Лучано някога се е налагало да има професионални отношения. Без нейната помощ не биха станали реалност и сделките с недвижими имоти по цял свят, откриването на образователния център за бедни в Гватемала, преговорите с бизнесмени и чиновници от всякакви категории. Затова той бил наясно, че без нея не може да работи пълноценно и след въпроса й той запазил самообладание и се усмихнал: "Извинете ме, сеньора Мантовани. Вие познавате избухливия ми нрав. Донесете ми, моля ви, чай."

Николета тържествувала, защото накарала Павароти да отстъпи. И дори помислила дали да не се възползва от ситуацията и да окачи снимка на Мик Джагър на стената.

Такива били дните на двамата от сутрин до вечер. Винаги за нещо се спречквали, но младото момиче следвало великия тенор навсякъде и изпълнявала работата си съвестно.

Отношенията им се променят напълно през 1998 г., след като Павароти получава подарък от секретарката си. Причината е, че Николета винаги си вземала по нещо за спомен от приказните хотели, в които отсядали, но никога камериерките не забелязвали. При напускането на флорентински комлекс обаче, докато слизали по стълбите с тенора и негови колеги, управителят ги спрял, с притеснението, че в една от техните стаи липсва теракотена ваза, ръчна изработка.

Николета толкова се изплашила, че се скрила зад големия гръб на шефа си, а той без изобщо да мисли, казал: "Можете да съобщите на вестникарите, че маестро Павароти е взел тази ваза за своята домашна колекция.

Уверявам ви, приятелю, че по-добра реклама не бихте могли да измислите." Той забравил за ситуацията, но Мантовани не можела да заспи цяла нощ.

На следващата сутрин чакала великия певец с нетърпение, за да се извини. Посрещнала го на вратата с чаша зелен чай и подарък – красив вълнен шал. Лучано истински се изненадал и възхитил, но не знаел какъв е поводът. Опитвайки се да обясни, Николета се разплакала и това накарало тенора да се развълнува.

Вниманието му изцяло било заето от нея и тогава се смята, че Лучано Павароти започнал да гледа с друго око на Николета Мантовани.

Забременява с близнаци от маестрото, но губи момчето при раждането. С дъщеря им Аличе
Забременява с близнаци от маестрото, но губи момчето при раждането. С дъщеря им Аличе

Постепенно двамата се впускат в тайна връзка, а тя започва да се грижи за формата на любимия си. Ако костюмът му седял лошо и подчертавал явните недостатъци на фигурата му, веднага изпращала маестрото при друг моделиер. Преди целият свят да узнае, че тенорът има нова любов, трябвало да се справя с доста нелепи ситуации заради разликата във възрастта. На една официална вечеря, на която Павароти бил придружаван от Николета, Пласидо Доминго го потупал по рамото и казал високо: "Изглеждаш прекрасно, въпреки че имаш толкова голяма внучка. Всъщност забравих коя от трите ти дъщери й е майка".

Лучано решил да запази самообладание, както обикновено правела и съпругата му Адуа, въпреки че знаела за изневерите на мъжа си. Чашата преляла, след като във вестниците били публикувани папарашки снимки на маестрото и 34 години по-младата му любовница от екзотичната им ваканция в Барбадос. Тогава тя поискала развод.

Интересното е, че няколко месеца след като Николета се впуска в това приключение, открива, че е болна от множествена склероза, с която се бори и до днес. Въпреки това успява да забременее от тенора с близнаци. Заради наличие на тумор обаче момченцето, което трябвало да бъде кръстено Рикардо, не оживяло, а момиченцето – Аличе, се родило преждевременно през 2002 г. Година и половина преди появата на дъщеря му обаче великият певец разбира, че е болен от рак на панкреаса.

Оперира се и състоянието му се подобрява и през 2003 г. се жени за секретарката си.

Той умира на 6 септември 2007 г., когато Аличе е само на 4 години и половина. Тогава излизат различни статии за отношенията между Николета и Лучано Павароти, но повечето твърдели, че тя е стопила богатството му и го е мамила.

Интересното е, че двете жени на маестрото винаги са се отбягвали, но на събитието по повод 10 години от смъртта му двете явно са се помирили, защото медиите за първи път ги снимаха да си стискат ръцете.

Години по-късно стана ясно, че секретарката на великия тенор има нов мъж в живота си – Филипо Вернаса, директор на два театъра в Болоня. Любовта между тях се родила постепенно през 2010 г. Двамата заживели заедно, след като Аличе се привързва към него. Двамата обаче се разделят и Мантовани има и други забежки. 

Преди дни стана ясно, че 51-годишната жена отново ще облече бялата рокля и ще се омъжи за новата си любов. Това разкри самата тя в интервю за новия брой на седмичника "Ки": "Влюбих се и през септември ще се омъжа" Избраникът на Мантовани е 52-годишният мениджър на фирма от Болоня Алберто, с когото са заедно от девет месеца.

След смъртта на тенора тя сменя няколко партньори и сега ще се омъжва повторно. Мантовани се запознала с Алберто чрез близка приятелка.
След смъртта на тенора тя сменя няколко партньори и сега ще се омъжва повторно. Мантовани се запознала с Алберто чрез близка приятелка.

"Запозна ни обща приятелка и беше любов от пръв поглед. След това изолацията по време на епидемията ни накара да разберем, че сме създадени един за друг - признава вдовицата на Павароти. – Нямаме причина да се венчаем. Правим го единствено заради лудо желание. Лучано ще остане винаги важен човек в живота ми и ще продължа да се грижа за съхраняването на паметта му, както заслужава голям творец като него.

Но както ми казваше и самият той - животът трябва да бъде живян във всеки един момент максимално, търсейки винаги усмивка, а Алберто ме кара да се радвам на всичко. Нашата любов е дълбока, истинска магия."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X