Напишете дума/думи за търсене

Антъни Джошуа - зидарят, който можеше да е затворник

Днес световният шампион в тежка категория в бокса Антъни Джошуа можеше да е в затвора, но му стигат и две седмици зад решетките, за да осъзнае, че неговото място не е там.

18-годишното хлапе обича спорта, но дори не се замисля, че има бъдеще в бокса, докато работи като зидар на пълен работен ден. Пие, пуши и се отдава на своите сенчести страни. Стига до крайности, което го отвежда до арест. Задържан е в затвора в Рединг с мярка за неотклонение. Според самия Джошуа той е бил изправен пред угрозата да получи до 15 години затвор, а всичко се свеждало до “бой и други щури неща”.

Две седмици прекарва зад решетките и срещайки всички други деца и “идиоти”, които са там, преосмисля изборите си.

“Просто каквато и работа да имаше дяволът за мен, трябваше да го блокирам и да остана съсредоточен върху правия път. Това все още е битка и днес, но аз знам как да го управлявам.”

В крайна сметка е пуснат под гаранция, но трябва да носи гривна на глезена и да живее под строга рутина. Вкъщи е не по-късно от 20,00 ч. всеки ден.

Не за първи път трябва да се съобразява със сурови правила и наказания. Едва 11-годишен и сравнително разглезен, Антъни изведнъж попада в нещо като казарма. Всяка сутрин трябва да става в 5,30 часа, за да носи вода, която топли с нагрято желязо. И всеки ден е в очакване на рутинния наказателен тормоз и бой от по-големите ученици в интерната Mayflower в Икен, щата Огун, Нигерия.

Родителите му Робърт и Йета се развеждат още когато той е на 4-5 години. С брат му Джейкъб и сестрите му Лорета и Джанет все пак се радват на безгрижни и щастливи мигове, израствайки под грижите на своята майка в имението Меридън в Уотфорд. Не им липсва нищо.

През 2000 година Йета се връща в Нигерия заедно с децата си. И се вижда принудена да запише Джошуа в академичната институция Mayflower заради неудържимата палавост, която проявява синът й в този период. За щастие, “службата” на Антъни там продължава само няколко месеца, тъй като семейството отново се завръща в имението Меридън. Сърцето на боксовата звезда принадлежи на Уотфорт, признавал е самият той.

След като отново е в Обединеното кралство, постъпва в средното училище на Кингс Лангли, където се отдава на спорта - само че лека атлетика. На 9 години чупи училищния рекорд на 100 метра с време 11,6 секунди.

Времето минава. От купон на купон и от глупост до глупост се провинява пред правосъдието и ето го с гривна на глезена.

Няма жена, не е готов да прави компромиси с кариерата си. Не харчи разточително, а трупа пари
Няма жена, не е готов да прави компромиси с кариерата си. Не харчи разточително, а трупа пари

Тогава именно се захваща сериозно с бокса, подтикнат от своя братовчед Бен Илиеми, който го завежда в клуба, където самият той тренира - Finchley ABC. И дори Бен му дава назаем 25 паунда, за да си купи първите обувки. По-късно двамата дебютират заедно в професионалния бокс.

Треньорът във Финчли Шон Мърфи и днес си спомня колко нетърпелив е бил Антъни да напредне бързо и как е настоявал да премине към спаринг с подложки възможно най-скоро.

“Джошуа удари перфектно подложката в средата с един от първите си удари. Банг! - разказва Джон Оливър, друг треньор от клуба. - Тогава Шон започна да крещи, а Антъни - да се извинява. Ние се посмяхме, но не беше смешно, защото Шон трябваше да отиде в болница. Стана ясно, че ръката му не е счупена. Разбита е! Всяка метакарпална част беше разбита, може би счупена на 10 места”.

Години по-късно Джошуа се реваншира за тежкия си удар, като купува на Мърфи ново BMW, а на клуба - цял автобус, така че младите начинаещи да могат да стигат до боксовите турнири из цялата страна.

Две години след своя старт в залата Антъни се сдобива и с първия си трофей - Купата на Харингей. Печели я последователно два пъти и поставя името си сред най-добрите местни боксьори.

Триумфира и на първенството на ABA за възрастни. Тодава добър шанс на боксьорите да се бият сред най-добрите в тяхната тегловна категория в цяла Англия.

Отново печели ABA през 2010 г. и е поканен в отбора на GB Boxing, като само след няколко месеца става британски шампион на аматьори на GB Championships, след като побеждава Амин Иса.

Натрупва такова самочувствие, че дори отказва първия си професионален договор.

“Да се откаже на 50 000 лири, беше лесно. Не се захванах със спорта за пари, искам да печеля медали.”

Решен е - ще играе на олимпиада.

2011 г. е поредната решаваща година за Джошуа, когато отново е “повален” от полицията.

През март е спрян в Северен Лондон за превишена скорост и са открити осем унции билков канабис в неговия Mercedes-Benz. Носи анцуг на Team GB. Впоследствие е обвинен в притежание с намерение да разпространява наркотик клас Б. Признава вината си. За нарушението е предвидено максимално наказание от 14 години затвор, но поради сравнително малкото количество намерен канабис и признаването на вината Джошуа получава присъда, без лишаване от свобода, 100 часа неплатена работа и 12-месечен общественополезен труд.

Отстранен е от отбора на GB скоро след това. Няколко мъдри съвета от приятели и наставници карат шампиона този път да бъде по-категоричен в борбата си със себе си и с глупостите.

Печели място в боксовия отбор на Великобритания и представя кралството на световното първенство по бокс в Баку през 2011 година, където печели сребро. На летните олимпийски игри в Лондон през 2012-а завоюва златен медал след напрегнат двубой с Роберто Камерел.

На следващата година Джошуа става професионален боксьор. Дебютът му изважда италианеца Емануеле Лео от TKO в първия кръг - началната от 21 поредни победи.

Първата си титла WBC International в тежка категория Антъни печели през октомври 2014 г., когато побеждава Денис Бахтов само за два кръга.

През септември 2015 г. си тръгва от ринга с титлата в тежка категория на Британската общност в бърз сблъсък срещу Гари Корниш и грабва британската в тежка категория, след като побеждава Дилиан Уайт три месеца по-късно.

През април 2016 г. и Чарлз Мартин губи от него колана си в тежка категория на IBF (Международна боксова федерация).

Антъни детронира и самия Кличко през 2017 г., който след загубата си се оттегли от бокса, а Джошуа прибави титлата на WBA (Световната боксова асоциация) към колекцията си.

След като победи Кубрат Пулев и запази коланите си на IBF, WBA, WBO и IBO, той притежава всички пояси с изключение на WBC (Световния боксов съвет). Това означава, че ако иска да стане абсолютен световен шампион, трябва да се изправи срещу Тайсън Фюри, у когото е WBC.

Взема назаем 25 паунда от братовчед си, за да си купи първите обувки за ринга
Взема назаем 25 паунда от братовчед си, за да си купи първите обувки за ринга

“Антъни е най-добрият в тежката категория. Когато дойде в офиса ми, единствената му цел бяха всички пояси, така че аз му обещавам да направя такъв мач”, коментира промоутърът на Джошуа Еди Хърн.

Естествено, строгият режим, по който живее боксьорът, за да стигне абсолютния връх, има своята цена. Джошуа може и да се радва на тълпи от фенки, но не и на истинска любов. На този етап от живота си той иска жена, с която да израстват заедно, но и не се чувства готов да прави компромиси с кариерата си заради някого.

“В момента за мен да имам връзка, би значело да променя начина си на живот. Не виждам как това може лесно да се случи - признава звездата. - Нямам приятелка и не съм имал от известно време. С напредването на възрастта си мисля, че би било хубаво да има някого, с когото да растем заедно, но честно казано, не намирам този човек.”

Джошуа има син от своята ученическа любов Никол Озбърн, инструкторка по йога, с която и днес се уважават и поддържат добри отношения. Двамата вече били разделени, когато тя научила, че чака дете от Антъни.

“Баща ми никога не ми е давал особено много съвети за живота. Но по отношение на връзките това, което съм научил, и това, което ще казвам на сина ми, е, че би било хубаво да намери своята любима още в гимназията, за да израстват заедно, тъй като с напредването на възрастта човек се настройва по свои си начини.”

Естествено, Джошуа е подсигурил комфорта на своя син Джоузеф Бейли Темилолува Принс Джошуа и майка му, които живеят в къща на стойност 500 000 британски лири, разположена във Финчли в Северозападен Лондон.

Самият Антъни още живее с майка си в апартамент, който купува за нея през 2013 г.

Несъмнено е любимецът на Йета още от раждането си, защото тя дори го наричала нейния единствен син, въпреки че има още един.

Боксовата звезда живее с майка си. Синът му и ученическата му любов се ширят в къща за 500 000 лири
Боксовата звезда живее с майка си. Синът му и ученическата му любов се ширят в къща за 500 000 лири

Шампионът предпочита да е в компанията на мамчето, макар че притежава и самостоятелен апартамент с две спални в Шефилд, но нощува там само когато е в сериозна серия тренировки около подготовката за някой важен двубой.

Джошуа все пак се надява някой ден да срещне перфектната жена, която според неговите виждания трябва да е здраво стъпила на земята, семейно ориентирана, готова да прави отстъпки в името на кариерата му, а в идеалния случай - и да приема неговата майка като своя втора майка.

Все пак напълно възможно е тримата да живеят заедно, така че снахата и свекървата трябва да се разбират.

Боксовата звезда е пословично известен и с това, че демонстрира лукс, но не харчи разточително. И дори отстрани да изглежда, че живее като цар, Антъни всъщност е пестелив човек.

“Да, той е виждан в частни самолети, със скъпи часовници и хубави коли. Но всички самолети се спонсорират - казва мениджърът му Фреди Кънингам. - Никога през живота си не сме плащали за частен самолет или хеликоптер. Той не харчи пари. Той трупа пари.”

Печелейки милиони, Антъни не пресмята къде и как ще им се наслади, а как ще заработи още повече.

“Страхотно е да си милионер, но трябва да развиваш стремежите си”, категоричен е Джошуа.

Подобни и още по-любопитни истории може да четете във в. "168 часа" и сп. "Космос".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X