Напишете дума/думи за търсене

ФИЛМИРА представя първия за България филм с жестов превод за глухи деца

Тази Коледа глухите зрители ще могат да се насладят на онлайн премиерата на адаптирания филм на реж. Мария Веселинова - “Смарт Коледа” напълно безплатно.

Независимата платформа за българско и световно кино ФИЛМИРА създава първия за България художествен жестов превод за глухи деца на филма “Смарт Коледа” заедно с преводачите и глухи актьори Нури Яшаров и Полина Петрова. Консултант на проекта е Таня Димитрова - дългогодишен слухово речеви рехабилитатор на деца и жестов преводач на новините по БНТ, Нова ТВ, БТВ и една от най-ярките личности в нашия проект "Вдъхновителки".

Близо 200 000 души в страната нямат възможност да гледат български филми заради липсата на специализирана адаптация за глухи. Най-уязвимата група сред глухите хора са децата, които все още не могат да четат, но дори и при възрастните субтитрите не могат да осигурят пълноценно преживяване на магията на седмото изкуство. Художественият жестов превод предполага преобразяването на преводача като герой от историята. Процесът на превода се осъществява от една страна чрез костюм и грим в унисон с детския свят и характера на филма. От друга – чрез поставянето на преводача по подходящ начин в картината. Така децата го възприемат като хомогенен и балансиран елемент от филма.

От 23 декември до 3 януари адаптираният филм на реж. Мария Веселинова „Смарт Коледа“, ще бъде достъпен безплатно на детската секция на сайта на ФИЛМИРА - https://filmira.bg/kids/, както и всички останали филми за деца.

Платформата за SVOD услуги ФИЛМИРА предлага на публиката български игрални, документални, късометражни и анимационни филми. Филмите са достъпни за зрители от България, включително и за глухи хора. На платформата вече са на разположение 10 игрални и 2 документални филма със субтитри за глухи. През 2021 ще бъде представена и селекция епизоди от детския куклен сериал БЛАГУНИТЕ с жестов превод.

Платформата дава възможност на зрителите чрез своя абонамент да подкрепят авторите на българското кино и самите те да участват във филмирането!

Реализирането на „Смарт Коледа“ за глухи деца е по проект „Филм и жест“ подкрепен от Национален фонд Култура по направление Социално ангажирани изкуства в партньорство с Театър „Мим-Арт“ към Сдружение „Тишина“, Фондация в подкрепа на деца с увреден слух „Яника“ и Център „Яника“, и АРДУС – Асоциация на родителите на деца с увреден слух.

Адаптираните песни и трейлър на филма “Смарт Коледа” може да видите на:
https://youtu.be/CPFZkzJrEdI
https://www.youtube.com/watch?v=usiLRt6cBHg
https://www.youtube.com/watch?v=chOh8rZPpyQ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X