Напишете дума/думи за търсене

Кой е най-подходящият метод за извършване на тонзилектомия (премахване на сливици)

Сливиците са лимфоидни органи, които са разположени във вътрешната част на устната кухина. Представляват струпвания на тъкан от двете страни на гърлото, които са вградени в джоб от страната на небцето. Тъканта, от която са изградени сливиците е съставена от лимфоцити, които са предимно с производството на антитела, т.е. функцията им е да защитават организма като първи посрещат инфекцията, която идва с вдишания въздух.

Когато обаче сливиците са възпалени те спират да изпълняват функцията си и стават причина за инфекции в други органи и системи на тялото. Има случаи, в които премахването на сливиците е необходимо решение. Тогава на дневен ред идва въпросът за избор на оперативен метод. Финалната преценка за избор на лечение е на лекаря, но безспорно лазерното премахване на сливици е предпочитан подход заради неговата безкръвност и прецизност. Накрайникът за тонзилектомия създава възможност да се извършва моментална коагулация. Кървене липсва или е много слабо, което прави интервенцията изключително търсена.

В Хил клиник проф. д-р Румен Бенчев, топ специалист в областта, споделя, че лазерната операция на сливици е желана от редица негови пациенти. То подчертава, че хирургичният подход е крайно решение, към което се прибягва след като всички останали методи не са дали резултат. Според него, когато се отстранят сливиците се отваря вратата за инфекция на долните дихателни пътища, затова не може лекомислено да се пристъпи към тонзилектомия. Сливиците са част от имунологичната система и с внимание трябва да се подходи към тяхното премахване. В същото време, обаче хроничните, често повтарящи се възпаления на сливиците могат да причинят сериозни заболявания и да увредят здравето. Нелекуваните сливици могат да нанесат поражения върху бъбреците или сърцето, да предизвикат ревматизъм, артрит и други болести с тежки последствия за пациента. Именно затова правилната диагностика е от първостепенно значение при назначаване на терапия. Микроорганизмите, които причиняват тонзилита и се развиват в дълбоките слоеве на сливиците са тлееща инфекция, които предизвикват допълнителни възпаления в кости, стави, бъбреци. Необходимо лекарят да извърши по-продължително наблюдение, за да знае колко често и как възникват възпаленията на гърлото, с какви прояви са те, за да може да вземе правилното решение.

Проф. Бенчев разчита и на редица лабораторни тестове като изследването на антистрептолизинов титър, С-реактивен протеин (CRP) и други, които да дадат по-пълна представа за състоянието на отделния пациент. Консервативното лечение включва антибиотици, гаргара с антисептични разтвори, пастили за смучене и средства за стимулиране на имунната система. Радикалното лечение е операцията – тонзилектомията, която в Хил клиник се извършва с лазер. Самата интервенция може да бъде извършена под обща или местна упойка. Сливиците се отстраняват през устата.Те се отделят от околните тъкани и се изрязват прецизно и безкръвно с лазер, самата процедура трае между 15 и 30 минути и се понася добре от болните.

Обърнете се към специалист УНГ за диагностика и лечение. В Хил клиник проф. Бенчев ще извърши основен преглед на сливиците, носа и ушите, ще назначи най-подходящите лабораторни изследвания и решение на всеки възникнал здравословен проблем. За да запазите час за преглед и за допълнителна информация 02 439 3131.

X