Напишете дума/думи за търсене

20 дами получиха букет от грижа вместо цветя

Вече сме ви запознавали с дейността на фондация Emprove и #ЖенитеSurvivors, а днес ви срещаме с последната им инициатива. Emprove и #ЖенитеSurvivors отбелязаха 8 март с грижа, подкрепа и красота в компанията на 20 дами, напуснали насилствена връзка. В навечерието на Деня на жената инициативата „A day to remember – I have survived and I am here!”, подкрепена от Български Фонд за жените, дари дамите с професионална фотосесия и индивидуални разговори с ментори по темата за домашното насилие.

„Това наистина се превърна в един незабравим ден за мен.
И показа красотата ми дори и аз самата не вярвах, че я притежавам!“

На тяхно разположение бяха салон за вътрешна и външна красота. В програмата бяха предоставени няколко професионални услуги: грим, фризура и стайлинг, последвани от фотосесия, както и лични сесии за разговор с жена сървайвър, преминала през връзка с насилник, за самоосъзнатост и увереност. Целта на инициативата е не само да подарят на всяка дама онези грижа и внимание, които са им липсвали докато са били във връзка с насилник, но и да напомнят за важността на това да поставят себе си и желанията си на първо място.

Чрез това събитие се обръща внимание на аспектите, които остават второстепенни, докато тече борба с емоционалните, психическите и физическите последствия от токсична връзка. Такива са именно себеуважението, грижата за себе си, удовлетворението от това да изглеждаме и да се чувстаме по начина, който искаме и заслужаваме. Желанието на организаторите е да се постигне и по-дългосрочен резултат, като се създаде и подхрани усещането, че тези жени принадлежат към общност. Да бъдат окуражени да комуникират с други жени, които ги разбират и са преодолели сходни житейски предизвикателства.

Една от участничките – Светла Гогова, сподели: „Вглеждах се многократно в снимките. И започнах да се харесвам. Това харесване е различно от другото. Не знам как да го обясня. Аз се приемам такава, каквато съм, но на снимки - не. Различно е. Но сега започнах да се харесвам и на снимките. Такава каквато съм.“

#ЖенитеSurvivors е ново начало на тема, която доскоро бе табу за повечето жени и семействата им в България. Това е първият формат, състоящ се от растяща общност на подкрепящи се взаимно жени в това да познаят ранните признаци на токсичната връзка и да предприемат необходимите стъпки, за да я прекъснат преди да е дошъл критичен момент. Вярванията, че жената е задължена да заема определени дискриминиращи място и роля в семейството и обществото, се базират на патриархални разбирания, които са били водещи векове наред, но нямат място в живота ни днес.

Събитието се проведе в два поредни дни на 6 и 7 март. С цел спазване на епидемиологични мерки, двадесетте жени бяха разделени в две групи и строг график, за да се избегне струпването на много хора. Жените са избрани чрез участие в предизвикателство в социалните мрежи на Emprove. Фондацията напомня, че има организации, към които преживелите домашно насилие могат да се обърнат за подкрепа. Kогато една жена се намира в токсична връзка, тя притежава силата и ресурсите да се пребори и да постави себе си на първо мяс то, а грижата за душевното и ментално здраве на всяка жена е нейно основно човешко право. Събитието е осъществено с подкрепата на Български Фонд за жените.

С вдъхновение ви припомняме разговора ни с основателката на Emprove Оля Минева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X