Напишете дума/думи за търсене

Животът на загадъчната Емили Дикинсън

Една от най-загадъчните фигури в американската поезия е Емили Дикинсън. Тя нарушава границите чрез писането си отново и отново. Животът на тази уникална жена породи много легенди.

Емили Дикинсън се смята за една от най-великите поетеси на всички времена. Любопитно е, че тя е публикувала само шест успешни стихотворения приживе.
Тя е загадъчна жена до такава степен, че учените все още не разбират много аспекти от нейния живот, който е обект на всякакви спекулации.
Една от тези загадки е, че тя е написала над 300 страстни любовни стихотворения... за някого. Никой не знае коя е тази голяма любов, тъй като тя никога не е имала романтичен партньор. Емили Дикинсън умира неомъжена и вероятно девствена.

Освен това не е ясно дали някои от нейните навици са ексцентрични или е страдала от по-сериозен емоционален проблем.
В света на литературата тя стои до други величия като Едгар Алън По или Уолт Уитман.


От сой

Емили Дикинсън е родена в много привилегировано семейство в Нова Англия. В него се почитат силни протестантски и пуритански традиции, които оказват дълбоко влияние върху нейния живот и поезия. Тя обаче никога не определя стила си напълно. Понякога изглежда като класически мистик. Друг път изглежда като езичница.
Баща й, както и останалите членове на семейството, е важна правителствена фигура. Семейството й отваря едно от първите училища за момичета. Рядко се случва по онова време момичетата да получават официално образование.

Бъдещата поетеса учи в него, но ходи на уроци по пиано при леля си и взема други частни класове. В тях са включени градинарство – нещо, което тя обожава, освен товае фен на астрономията.

След като завършва основното си образование, Емили Дикинсън заминава да учи в семинария. Основната й цел е да образова религиозни мисионери.
Учителите й предлагат да се посвети на тази дейност, но след дълги размисли тя решава да не го прави. Тя напуска семинарията поради здравословни проблеми. Учителите й знаят, че тя е почитател на поезията и от много малка обича да измисля истории за своите съученици. След като приключва със семинарията, тя се връща в дома на родителите си и остава там до края на живота си.

Двама мъже имат голям интерес към нея. Единият е Бенджамин Франклин Нютон - ярък и интелигентен мъж, който влиза в живота й, препоръчвайки й четива и ласкаейки нейната интелигентност. Този възможен ухажор обаче е имал туберкулоза и може би поради тази причина е бил държан далеч от нея. Той почива малко след запознанството им, което й причинява силна болка.

Другият мъж е Чарлз Уодсуърт - пастор, който е и пианист. Той бил женен и се предполага, че е поставил разстояние между тях, за да избегне „изпадането в изкушение“. Това обаче не е напълно потвърдено. Тя му се възхищава дълбоко, но той също умира.

Ексцентричности и гениалност
Много биографи предполагат, че нейните любовни стихове са посветени на тези мъже. По-правдоподобна теория обаче е, че обектът й на обич е Сюзън Гилбърт. Тя е нейна приятелка от детството, а също и съпругата на брат й. Това може да обясни защо толкова много мистерия обгражда нейните взаимоотношения и романтични привързаности.

Емили Дикинсън не само отказва да публикува своите произведения, но дори отказва да ги сподели с най-близките си. В резултат на това само шест от 1800 нейни стихотворения били публикувани, докато тя е жива.
Тя прекарва последните 15 години от живота си уединено в дома си. Тя приема навика да носи само бяло.

През това време тя излиза навън единствено за да се грижи за градината си, прекарвайки остатъка от деня в стаята си. Умира от бъбречни проблеми на 15 май 1886 г.
По-малката й сестра и верен почитател Вини намира 40 тома поезия, подвързани в тетрадки, които Емили е скрила. Вини е тази, която споделя тези необикновени творби със света.

Миряна Башева - нейната история

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X