Напишете дума/думи за търсене

Жените, които увличат милиони други след себе си

Луджайн ал Хатлул

Тези жени са от всякакви националности, професии и възрасти. Активистки за човешки права и за опазването на природата, предприемачки, учени, хора на изкуството. Това, което ги обединява, е, че имат ясна цел, в която вярват, и с това увличат другите след себе си. Имената на някои от тях са известни, на други - не, но всички те са пример за подражание с това, което вършат. И затова голяма част от тях влязоха тази година в списъка на 100-те най-влиятелни хора на планетата на сп. “Тайм”.

Луджайн ал Хатлул

направи възможно

жените в Арабския

свят да шофират

Тя е най-известната активистка за правата на жените в Саудитска Арабия. През 2014 г. беше арестувана заради опита си да шофира в страната (с книжка, издадена от ОАЕ), за което прекара 73 дни в затвора. През 2016 г. стана една от първите жени, които се кандидатираха за изборно място в Рияд, а малко по-късно се подписа в петиция до крал Салман, призоваваща за край на системата, в която всяка жена е поставена под мъжко настойничество, независимо от възрастта си. През 2018 г. отново влезе в затвора с присъда от 5 г. и 8 месеца за “прокарване на чужди интереси, опит за промяна на политическата система и увреждане на обществения ред”. Наскоро я освободиха след 3 излежани години, но със забрана да напуска страната 5 г.

Нгози Оконджо-Ивеала

е начело на

световната търговия

Нгози Оконджо-Ивеала
Нгози Оконджо-Ивеала

Родена в кралското семейство на племето Огваши-Укву, тя стана първата африканка и първият представител на Черния континент изобщо, който оглавява Световната търговска организация. Завършила е икономика в Харвард с почетно отличие и печели стипендия за докторантурата в Масачузетския технологичен институт. Работила е 25 г. в Световната банка, стигайки до поста на управляваща директорка. На нейно подчинение е бил фонд от $ 81 млрд. в помощ на развиващите се страни, сред които и родната ѝ Нигерия. Там се завръща през 2003 г., за да стане първата министърка на финансите на страната, като поема и министерството на външните работи. Икономисти смятат, че щом се е справила с финансите на Нигерия, ще успее да води уверено световната търговия.

Сара ал Амири

ръководи

мисия на Марс

Сара ал Амири
Сара ал Амири

33-годишната изследователка стана първата в ОАЕ държавна министърка на научния напредък и оглави космическата агенция на емирствата. Тя ръководи мисията, при която сондата “Хоуп” навлезе успешно в орбита около Марс на 9 февруари. Ал Амири е една от най-младите министърки в света и най-младият шеф на космическа агенция. Завършила е компютърни науки в Американския университет в Шарджа. Работила е по програмите за сателитите “ДубайСат-1” и “ДубайСат - 2”, впоследствие постъпва в министерството на околната среда, след което ѝ поверяват ръководна позиция в Световния търговски център в Дубай. През 2020 г. Би Би Си я включи в списъка си на 100-те жени на годината.

Мария Рага създаде

приложение, което

ползват 26 млн. души

Мария Рага
Мария Рага

Главната изпълнителна директорка на британския стартъп Depop - социална мрежа за покупко-продажби на дрехи втора ръка, в последните месеци редовно е поставяна във всякакви класации за иновативни предприемачи и изгряващи звезди на сцената на високите технологии. С 26 млн. потребители от цял свят, приложението, което тя ръководи, е любимото на поколението Z - хората под 25 г. Описват го като нещо средно между еBay и инстаграм. Родената в Испания Мария е завършила университета във Валенсия. Присъединява се към компанията през 2014-а и стига до позицията на неин ръководител. Миналата година печалбите на стартъпа са скочили с 63 млн. долара. За него работят 120 души в офиси в Лондон, Милано и Ню Йорк.

Ванеса Накате -

африканската

Грета Тунберг

Ванеса Накате
Ванеса Накате

Родената през 1996 г. в Уганда Ванеса Накате е нещо като африканската Грета Тунберг, от която всъщност се вдъхновава, за да създаде движението си за борба с климатичните промени. През януари обявява стачка, като месеци наред стои пред парламента в Кампала, за да протестира срещу бездействието на властите за опазването на горите. Основава движение “Младите за бъдещето на Африка”. В началото на миналата година заедно с други екоактивисти пише отворено писмо до Световния икономически форум, в което призовава компаниите, банките и правителствата да спрат веднага да субсидират изкопаемите горива. В реч през 2020 г. настоява световните лидери да признаят климатичните промени за криза, която води до бедност, глад, болести и конфликти.

Д-р Йозлем Тюреджи

- двигателят за

ваксината на

“Пфайзер” и

“Байонтек”

Йозлем Тюреджи
Йозлем Тюреджи

Това е жената, изиграла много съществена роля за създаването на първата одобрена ваксина срещу коронавируса – тази на германската фирма “Байонтек” и американския им партньор “Пфайзер”. Съпругът на Йозлем - Угур Шахин, е смятан за създател на ваксината, но тя всъщност е “движещата сила” в този процес. За нея казват, че е изключителен учен, но едновременно с това и бизнесдама, чиито цели винаги са били амбициозни. Тюреджи е родена в Германия, но отгледана от баба си и дядо си в Истанбул. Завършва медицина в Хамбург, където се запознава с бъдещия си съпруг. Двамата мечтаят да създадат препарат срещу рака, който да помогне на организма сам да се справи с болестта. Съдбата обаче избра да ги превърне в пионери в борбата с коронавируса.

Дуа Липа срещу

сексизма в

музикалната

индустрия

Дуа Липа
Дуа Липа

Една от най-прочутите в момента британски певици произхожда от семейство от Косово, макар самата да е родена в Лондон. На 14 години пише първата си песен, вдъхновена от “Магьосникът от Оз”. В последната си класация за 2021 г. на бъдещите 100 световни лидери сп. “Тайм” постави изпълнителката на корицата в раздела “Артисти”. Есето за нея е написано от Кайли Миноуг, която нарича по-младата си колежка “бляскава звезда”. Припомняйки, че е пуснала първия си албум преди 4 г., Кайли посочва, че Дуа Липа е успяла “с точност на лазер” да си проправи път в света на съвременната музика. През 2019 г. младата певица спечели приза за песен на годината на Британските музикални награди. Удостоявана е два пъти с наградата “Грами”. Определя се като феминистка и често говори срещу сексизма в музикалната индустрия.

Аманда Горман

мечтае да влезе в

Белия дом като

президент

Аманда Горман
Аманда Горман

Младата поетеса от САЩ привлече вниманието на всички с поемата си на церемонията по встъпването на новия американски президент Джо Байдън. 22-годишното момиче с мелодичен глас и грациозни движения развълнува цяла Америка с думите си, призоваващи за национално обединение. Възпитаничката на Харвард е първият лауреат на наградата за млади поети в САЩ. Първия си сборник със стихове издава на 15 г., а сега подготвя втори. Мечтае един ден да влезе в Белия дом като държавен глава. Наскоро бе интервюирана за сп. “Тайм” от бившата първа дама Мишел Обама. А една от най-прочутите агенции за модели в света - “Ай Джи Ем Моделс”, подписа с нея договор, след като на церемонията на Байдън направи впечатление и с елегантния си жълт тоалет, създаден от Миуча Прада.

Ние също търсим българките, които променят света. Прочетете повече тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X