Напишете дума/думи за търсене

Чезаре Борджия – кръвосмесителният извънбрачен син на папата

Чезаре Борджия е бил завладяващ герой. Момче, отгледано да запази властта на амбициозния си баща - папа Александър VI, както и сестра му Лукреция. Неговата история е колкото завладяваща, толкова и жестока, а животът му е отражение на семейство, дълбоко замесено в интриги.
Това е сага за дълбоко корумпирани хора, убийства и узурпация на властта на всяка цена. Заобикалящата го среда и образованието, което получава, силно повлияват на Чезаре Борджия.

Той е брилянтен студент за радост на баща си, чиято зловеща инвестиция дава плод. „Принцът“, както наричат Чезаре, остава в историята като символ на неморалност, конспирация и безгранична жестокост.

Папа Александър VI знае до съвършенство как да формира незаконния си син. Именно той вдъхновява персонажа написването на „Принцът” от Николо Макиавели, на когото името и до ден днешен е синоним на хитър, манипулативен и безскрупулен човек.

Ранните години на Чезаре Борджия
Той е незаконен син на кардинала от Валенсия Родриго Борха, който по-късно става папа Александър VI. Духовникът стига до позицията глава на римокатолическата църква благодарение на непотизъм и корупция. Детството на Чезаре Борджия е постоянен урок по интриги, манипулация, съюзи и конспирации.

Някои от биографите му разказват машинациите, които баща му е направил, за да осигури лоялността на децата си. Той насажда навика да насилва отнемането на девствеността на синовете му от тяхната сестра Лукреция. Защитата му за тази кръвосмесителна практика била, че първата сексуална среща определя чувството за принадлежност на мъжа и изгражда връзки, които е трудно се разкъсват.

Половата първа среща между Чезаре и Лукреция несъмнено създава странна връзка между тях, която в крайна сметка повлиява на собственото им унищожение.

На седемнадесет години Родриго Борха е епископ на Памплона. На двадесет години той вече е архиепископ на Валенсия. Чезаре Борджия обаче не е подготвян за църковната сфера. Той е отгледан за политика и война. Макар за известно време да е кардинал, Чезае напуска поста си след убийството на по-големия си брат, най-вероятно извършено от него.


Животът на възрастния Чезаре

Малко след смъртта на брат си той събира армия от наемници. Леонардо да Винчи служи в нея като инженер. Чезаре и войската му напредват през италианските държави, увеличавайки властта си и разширявайки владенията на баща си. Целта им била да обединят Италия под командването на семейство Борджия.

Стратегиите му включвали или меч, или измама. Освен това той бил толкова умел в убиването, колкото и в създаването на приятелства и съюзи. Той убивал всеки, когото смятал за заплаха, пишел нови закони в своя полза и хората или го обичали, или мразели. Често покривал лицето си с маска, която му придавала ореол на мистерия, на която наистина се радвал. Някои историци вярват, че той всъщност го е правил, за да скрие следите, които множеството венерически болести са оставили върху лицето му.

След смъртта на баща си, който умира отровен, Гонсало Фернандес де Кордоба - Великият капитан, арестува Борджия в Кастелнуово, Италия. След това го завежда в Испания, където го затваря в Ла Мота. Чезаре избягва от затвора и отива в Навара - мястото, където намира смъртта си в резултат на бойните си рани. Тленните му останки са погребани във Виана.

Николо Макиавели и Леонардо да Винчи
Голяма част от „Принцът“ от Николо Макиавели е базиран на Чезаре Борджия. В тази творба Макиавели го идеализира и го използва като пример, като идеалното упражнение на политиката. Упражнение, което според Макиавели не трябва да отговаря на морала, а само на законите на властта.
илюстрации: flickr
илюстрации: flickr

Изглежда, че Чезаре Борджия не е бил любим модел само на Макиавели, но и на Леонардо да Винчи. Той използва лицето му, когато рисува своя Христос.

Каква е била Лукреция Борджия – фатална жена, интригантка или жертва на клюки?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X