Напишете дума/думи за търсене

Семейство - кауза, за която си струва да се борим

Семейство - една дума, а толкова много асоциации. Дума, която съдържа в себе си хиляди емоции. Дом, грижа, подкрепа, сплотеност - това са само част от понятията, които ни изплуват в съзнанието, произнасяйки я.

Както се досещате обаче, поддържането на едно пълноценно семейство далеч не е лесна задача, а в чести случаи за някои се оказва непосилна. В тази връзка искаме да ви споделим няколко тревожни факта за нашата родина и това, което се случва с част от младите семейства тук.

Според данни на фондация “За Нашите Деца” българските родители често са изправени пред дилемата да се разделят със своето новородено още в родилното отделение. Основни сред причините са: бедност (75%), липса на подкрепа (48%), лоши битови условия (65%), умствени и психични затруднения(33%). По информация на НСИ само през 2020 г. в социални домове в България са постъпили 408 деца. Именно с тази статистика се бори фондацията. Развитие и щастливо детство за най-уязвимите деца в България - това е каузата, зад която застават те.

“За Нашите Деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните и сигурни семейни отношения. Тя се ангажира с изграждането на подкрепяща мрежа около майките, при които има риск да изоставят рожбата си.

В тази връзка искаме да ви разкажем историята на Дима - нашата малка новородена героиня, която беше в риск да бъде изоставена. Всичко започва с непланираната бременност на Валя - нейната майка. Тя и съпругът ѝ Дидо заедно с четирите им деца, поради липса на работа и постоянно жилище, живеят в пловдивско село, където се изхранват с дърводобив. При тях са и родителите на мъжа, които им помагат със семейните задължения, докато те работят в местното горско стопанство. С появата на непланираната бременност и това, че Валя няма да може да работи, семейството е изправено пред опасението, че трудно ще се справят финансово и решават, че детето ще бъде дадено за осиновяване.

За светлината в тунела допринася д-р Диана Аргирова, която изпраща сигнал към фондацията за намерението на майката да изостави детето си. Специалистите от “За Нашите Деца’’ реагират бързо и след среща с Валя в болницата установяват, че решението на родилката се крие основно в липсата на подкрепа от родителите на съпруга ѝ. В следствие на усложнения след раждането Валя е останала в болницата по-дълго и се е грижила за малкото момиченце, което е било с тежка жълтеница. От фондацията се свързват със съпруга ѝ, като му споделят, че тя вече е силно привързана към своята рожба. Така той осъзнава, че трябва да направят всичко възможно за задържането на детето в семейството и след разговор с неговите родители, това решение е взето.

Грижейки се за семейството, от фондацията осигуряват специалисти,които ще помагат на родителите да са по-сигурни в себе си, за да може малката Дима да расте в сплотена семейна среда. Отделно от психологическата помощ им предоставят пакет за новородено с всичко необходимо, както и материална подкрепа под формата на хранителнипродукти.

За положителното развитие на истории като тази всяка помощ е значима и за да могат да завършват с щастлив край, помагат различни хора и компании, които подкрепят фондацията. Една от тях е немската компания Куайсер Фарма, производител на хранителните добавки Допелхерц, която става партньор на “За НашитеДеца”, припознавайки общата кауза. С всяка закупена опаковка Допелхерц от серията продукти за деца и майки, вие не само осигурявате необходимите витамини за здравословния растеж на вашите деца, но и помагате на дете в нужда. Благодарение на общите усилия и доверието на потребителите само за първите шест месеца от партньорството са събрани и дарени 16 000 лв. Това е много близо до първоначално поставената цел от 20 000 лв. в рамките на 1 година и дава шанс на повече малки герои да растат в пълноценна семейна среда.

Нека обединим усилия за каузата повече деца да останат в прегръдките на своите майки и напишем много щастливи истории като тази на Дима.

X