Напишете дума/думи за търсене

Филематология разнищва целуването

Целуването е едно от най-приятните действия за много хора. Практически във всички култури то е начин за показване на любов или обич. Това е действие, толкова просто и в същото време толкова сложно, че има цяла научна област, посветена на него.

Филематологията не е само науката, която изучава целувките, но и е отговорна за откриването на реакциите, които целувката предизвиква в цялото ни тяло.
Тя изучава какви хормони освобождаваме, какви усещания създава целуването и дори какви ползи предлага за нашето здраве.


Целуването е много типичен жест сред човеците от преди 2500 г. пр. н. е.

Филематологията търси причините, поради които се целуваме, историята на този жест и неговото културно значение. Класифицира различните видове целувки и физическите и психически реакции, които се случват.

Причината, поради която се целуваме, не е много известна. Във всяка култура целуването изразява различни неща - от любов и страст до просто приятелство или обич. Използва се също като поздрав, ритуал или за изразяване на уважение към някого.

Една от теориите на тази наука е, че целуването ни помага да намерим точния партньор. Идеята е, че в слюнката определени вещества увеличават или намаляват привличането между хората. Освен това тя може да предостави информация за степента на плодовитост на двойката, в зависимост от това дали съдържа по-голямо или по-малко количество тестостерон или естрогени.

Целувката има различни конотации според всяка култура.

Какво казва филематологията за хормоните?

Проучване, проведено в университета в Пенсилвания, разкрива съвкупността от реакции, предизвикани от целувките. В мозъка настъпват редица химически промени, които водят до освобождаването на различни хормони.
При целувка нивата на стресовия хормон кортизол намаляват. Освен това целувките предизвикват отделянето на тестостерон, който е отговорен за увеличаване на сексуалното желание и при двата пола.

По подобен начин се увеличава концентрацията на допамин и окситоцин. И двата са свързани с чувства на любов и привързаност. От друга страна, изглежда, че когато се целуваме, това „разчувства” нервните окончания на устните.

Когато се целуваме, активираме около 34 мускула на лицето и около 112 на цялото тяло поради позата, в която го правим.

Актът на активиране на толкова много лицеви мускули намалява появата на бръчки. Експертите също така изчисляват, че когато се целуваме, изгаряме около 6,4 калории в минута. Освен това помага за укрепване на имунната ни система, ускорява сърдечната честота и ни доставя усещане за удоволствие.
В същото време освобождаващите се хормони също помагат за намаляване на усещането за болка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X