Напишете дума/думи за търсене

Продължителността на връзката се измерва по начина на целуване

От една страна, целувката може да предаде страст и нежност и да събуди доброто усещане в мозъка ни, а от друга, разкрива неподозирана информация, отнасяща се за връзката. Според научни изследвания, когато се целуваме, ние получаваме разнообразна информация, за която дори в първия момент не сме наясно. Мозъците ни анализират начина, по който се целуваме, и вземаме несъзнателни решения, които могат да решат съдбата на връзката ни.

Учени от Оксфордския университет проучили тайните на целувките и установили, че те ни позволяват да намерим, оценим и евентуално да задържим правилните партньори за дългосрочна връзка.

Проучванията им също показват, че жените са по-избирателни и придирчиви при избора на потенциални любими. Освен това те ценят целувките повече като начин да оценят партньорите си.

Проучването също така предполага, че докато се целуваме, ние изследваме нивото на здравето на човека чрез дъха и вкуса му. Естествено, лошият дъх или вкус могат потенциално да сигнализират за здравословни проблеми. Освен това, когато се целуваме, ние обменяме и мазна субстанция, наречена себум, която се произвежда от жлезите на тялото. Това вещество съдържа феромони, които разкриват ценна информация за биологичния състав на човек. С други думи, то показва общите неща между двама души, които се целуват.

Учените предполагат също, че по този начин се разкрива хормонална информация, която изкушава мозъка да се чуди дали този човек е достатъчно здрав, за да създаде семейство. Това, разбира се, се прави подсъзнателно и всъщност не сме наясно, че анализираме партньора си, но тази подсъзнателна част от мозъка ни влияе масово върху начина, по който се държим във връзката.

Интересното е, че повече от 60% от хората, участвали в проучването, признават, че са загубили интерес към потенциална връзка след лоша първа целувка.

Въпреки това целуването на партньор, когото обичаме, е чудесен начин за укрепване на връзката. Устните са пълни със сетивните нерви и когато целуваме любимия си, това подтиква мозъка да освободи мощния хормон окситоцин, известен още като хормона на любовта, който ни кара да се чувстваме щастливи.

Целуването на човек, който обичаме, засилва и производството на серотонин, който е още едно чувствително химическо вещество, което повишава интимността и доверието, позволяващо ни да изградим здрава и стабилна връзка.

Освен това целуването намалява нивата на кортизол, известен като хормона на стреса.

С една дума, колкото по-голямо е производството на тези положителни химикали, толкова по-способни сте да поддържате любовта си жива и в крепко здраве.

Затова следващия път, когато целунете партньора си, не забравяйте, че това не е просто интимен момент между двама ви, но и неразделна част от изграждането на здрави и устойчиви отношения.

Как се целуват зодиите?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X